Zračna luka Franjo Tuđman rekordima obilježava svoju prvu obljetnicu

25
pogledi
Fotografija: zagreb-airport.hr

Zračna luka Franjo Tuđman u srijedu, 28. ožujka ove godine, obilježava prvu obljetnicu od otvorenja novog putničkog terminala.

U nastavku donosimo priopćenje Zračne luke Franjo Tuđman u povodu prve obljetnice na novome putničkome terminalu.

“Nakon opsežnih priprema, tijekom noći sa 27. na 28. ožujka 2017. godine cjelokupan promet preseljen je sa staroga na novi putnički terminal i u ranim jutarnjim satima, prvim letom Croatia Airlinesa za Dubrovnik, novi putnički terminal otvoren je za promet.

U proteklih godinu dana, Zračna luka Franjo Tuđman je u novoj infrastrukturi zabilježila niz rekorda: u prometu putnika i tereta, dolasku novih zrakoplovnih kompanija, otvaranju novih linija i destinacija, te sjajne rezultate u istraživanjima zadovoljstva putnika.

Zagreb je izravnim letovima povezan sa novih devet destinacija, povećan je broj linija na već postojećim destinacijama, a poseban iskorak u novoj infrastrukturi bio je dolazak Emiratesa na izravnoj liniji za Dubai.

U segmentu prometa putnika, Zračna luka Franjo Tuđman od otvorenja novog putničkog terminala bilježi dvoznamenkasti kumulativni rast, krajem 2017. po prvi put je zabilježen tri milijunti putnik, a godina je zaključena sa 3,1 milijun putnika. Trend rasta prometa putnika nastavljen je i u prva tri mjeseca 2018. godine, u kojem razdoblju je zabilježeno povećanje prometa putnika od 12%.

Pozitivne prometne rezultate prate i pozitivni rezultati istraživanja zadovoljstva putnika uslugama zračne luke. Tako je zračna luka Franjo Tuđman u redovitom, globalnom istraživanju zadovoljstva putnika ASQ (Airport Service Quality) koje provodi svjetsko udruženje zračnih luka ACI (Airport Council International – World) osvojila nagradu u kategoriji Zračna luka s najvećim unapređenjem u 2017. godini u Europi – Most Improved Airport in Europe.

Upravo započetim ljetnim redom letenja, očekuje se nastavak pozitivnih trendova. Dolazak u Zagreb najavile su dvije nove zrakoplovne kompanije – grčki nacionalni prijevoznik Aegean Airlines koji će Zagreb po prvi put izravno povezivati s Atenom tri puta tjedno te kanadski nacionalni prijevoznik Air Canada koji otvara izravnu liniju za Toronto, četiri puta tjedno. Croatia Airlines će otvoriti dvije nove destinacije za Dublin i Mostar, dva puta tjedno, dok će Air Transat u Zagreb ove godine doći ranije i tako produžiti sezonu letova do Toronta za mjesec dana u odnosu na prošlu godinu. Ljetnom rastu prometa doprinijet će i povećanje kapaciteta naleta postojećih partnera poput španjolske Iberije koja je na svojim linijama za Madrid najavila povećanje broja letova”, zaključuje se u priopćenju.