ŽESTOKA TWITTER KAMPANJA: Žene iz Saudijske Arabije bore se za ukidanje vlasništva

25
pogledi
theguardian.com
Žene u Saudijskoj Arabiji pokrenule „Twitter val“ aktivizma za ukidanje legalnog vlasničkog sistema koji muškarcima daje moć nad njihovim životima. Twitter eksplozija o borbi za ženska prava dolazi s vlastitim #AbolishGuardianship, a broji više od 1,2 milijuna pratitelja.

U posljednjih nekoliko godina, žene Saudijske Arabije dospjele su pod strogo povećalo javnosti i u žižu interesa svih ‘mainstream’ medija. Ovu naklonost možemo zahvaliti brojnim aktivističkim inicijativama za prava žena koje su pokrenule val komentara i reakcija, rasplamsavanjem javnih debata i potpaljivanjem internacionalne potpore koju crpe s potpuno neočekivanog izvora za tako konzervativnu kraljevinu, naime, Twitter kampanja.

Ne radi se tu o digitalizaciji i pukoj participaciji na društvenim mrežama, Twitter je postao najatraktivnija platforma borbe za ljudska prava i čak dolazi uz vlastiti ‘hashtag’ – #AbolishGuardianship, kreiran u srpnju 2016., a moramo prizanti da je u trendu i danas.

Kako je to karakteristično za društvene medije, instantno je postao globalan. Dva mjeseca kasnije, online peticija koju je potpisalo 14,000 ljudi dostavljena je kraljevskom sudu. Nije to samo ‘trendy’ objava inicirana od strane Kim Kardashian u povodu nove plastične operacije koju naprosto morate probat. Kako kažu ugnjetavane građanke, ‘hashtag’ je ciljan i značajan. Naime, on naglašava slučajeve zlostavljanja, potporu ujedinjenja i pritisak prema nadležnima za donošenje novih inicijativa. Cilj nije samo ražestiti konzervativce, već oboružati mlađe generacije suvremenim alatima i medijima za promicanje ljudskih prava.

Twitter odlično pomaže u širenju svijesti o ženama… a mi znamo da naši vođe nadziru Twitter zbog političkih aktivnosti, i čuju glas naroda“, izjavila je Monera al Hahedh, nezavisna istraživačica, konzultantica i koautorica izvješća A Voice Unsilenced: Saudi Women Advocating Their Rights, 1990-2017, koje je objavio Centar za žensko globalno vodstvo na Sveučilištu Rutgers.

Prema izvještaju, više od 40% od 6,3 milijuna Saudijaca na Twitteru 2016. godine bile su žene, premda su ‘tweetale’ preko anonimnih profila na arapskom i engleskom, što je dakako privuklo pažnju brojnih svjetskih medija. Arapski možda ne razumijemo, no jezik ljudskih prava koji nas obvezuje na borbu za potlačene je, kako su to dokazali i ‘twitteraši’, svakako univerzalan.

Twitter  se sada smatra „najučinkovitijom i najutjecajnijom društvenom mrežom za Saudijsko društvo“, priopćeno je na Komisiji o statusu žena koja se održala u New Yorku, ranije ovog mjeseca.

Na Komisiji se raspravljalo o izazovima i potencijalima u postizanju rodne jednakosti i osnaženju ženskih prava, a kao ključna točka naglašeno je omogućavanje ženama pristup i participaciju u medijima, ICT tehnologijama i njihovom učinku na unaprjeđenje i učvršćivanje ženskih prava.

Tweeta se, tweeta:

  • o ukidanju sistema koji zabranjuje ženama odlučivanje,
  • putovanje ili studiranje izvan države,
  • dobivanje putnovnice,
  • brak ili otpuštanje iz zatvora bez muškog odobrenja.

Twitter je privukao međunarodnu pažnju, što je vrlo važno. Nadam se da će doći vrijeme kada će se sve žene i muškarce tretirati jednako i kad ćemo imati svi jednaka prava“, izjavila je aktivistica Areej.

Al Nahedh, jedna od 47 žena uhićenih zbog vožnje koja je 1990. protestirala protiv zabrane, anticipira kako će ukidanje muškog vlasništva biti težak zamah, međutim, treba ostati ambiciozan. Koliko god ta riječ imala smiješan prizvuk u suvremenom društvu 2018. kada govorimo o temeljnim pravima ljudskih bića koja su trebala biti osigurana desetljećima unazad. Problem je navodi, u samoj koncepciji skrbništva koje je indoktrinirano kao religija:

Skrbništvo je vrlo strogo u Saudijskoj Arabiji, od početka do kraja, koncept je skrbništva …  dio svih društvenih razina… On je ukorijenjen u ljudsku svijest kao dio naše religije, stoga ga nitko ne smije dodirnuti“.

Situacija se ledenom polu hladnog konzervativizma sporo, ali postepeno odmrzava. Tijekom prethodnih nekoliko godina, zajedno s planovima za ekonomski i socijalni razvoj zemlje i otvaranje prema međunarodnoj zajednici, kraljevski su dekreti dozvolili ženama sudjelovanje u fizičkom obrazovanju i reducirali snagu religioznih politika. Žene sada bore bitku za visoke pozicije u javnom i privatnom sektoru, ali možda ipak ne s vjetrenjačama.

Korak po korak, mi svakako pozdravljamo odvažne i srčane žene koje ne zaziru pred arbitrarnim i karikaturističkim zakonima koji bi kod nas prošli samo u humorističnim serijama. Možda je jedna od najsimboličnijih promjena bila prošlogodišnja odluka da se ženama dozvoli vožnja, koja bi imala na snagu stupiti u lipnju ove godine. ‘Mali korak za čovjeka, velik za čovječanstvo’. Čini se da u Saudijskoj Arabiji još nije utinula nada.