Završen drugi korak financijskog restrukturiranja cestovnog sektora

8
pogledi
PRess

U nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra financija Zdravka Marića, u četvrtak, 6. travnja, su potpisani ugovori između društava Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb i predstavnika osam hrvatskih banaka – Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Erste banke, Splitske banke, Hrvatske poštanske banke, Croatia banke, OTP banke te Istarske kreditne banke.

Riječ je o završnom koraku drugog kruga financijskog restrukturiranja cestovnog sektora, odnosno, o potpisivanju tzv. jumb kredita, kojim je reprogramiran cestovni dug i kojim će se, zajedno s prethodno dogovorenim uvjetima na međunarodnom tržištu, ostvariti godišnje uštede veće od 50 milijuna eura, navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Riječ je o kreditu od 1,8 milijardi eura, a za koji je prethodno dana suglasnost Vlade Republike Hrvatske na sjednici održanoj 29. ožujka 2018. godine. Od osiguranih 1,8 milijardi eura, ugovor za 1,141 milijardi eura potpisale su Hrvatske autoceste, za 467 milijuna eura Hrvatske ceste i za 202 milijuna eura Autocesta Rijeka Zagreb.

Prve tri godine krediti se otplaćuju u polugodišnje ratama glavnice koje čine ukupno 5 posto od glavnice kredita, a preostalih 95 posto glavnice otplaćuje se u idućih 18 polugodišnjih rata.

Uoči potpisivanja Ugovora ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo ovim posljednjim korakom u financijskom restrukturiranju cestarskih tvrtki, a kojim one današnjim potpisivanjem ostvaruju ključne preduvjete za financijsku održivost.