Na ovogodišnjem turniru Youth Movement Power sudjelovat će i djeca s poteškoćama u razvoju

30
pogledi
Copyright © 2018 Ideje i Sinovi

Sportsko-rekreacijski pokret za mlade sportaše, Youth Movement Power/ Snaga djece u pokretu širi dimenzije i jača svijest o podizanju samopouzdanja! Ove godine turnir za cilj ima promoviranje društvene inkluzije, a u projektu će sudjelovati i djeca s teškoćama u razvoju.

U Rovinju će se od 28. do 31. ožujka održati peto jubilarno izdanje međunarodnog dječjeg rukometnog i nogometnog turnira i zdravstveno edukativnog skupa. Tri tisuće natjecatelja iz sedam zemalja svoje će snage odmjeriti na najvećem dječjem sportskom eventu na našim prostorima. Čak 120 dječjih nogometnih i rukometnih ekipa iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije i Hrvatske okupit će se u skopu projekta za međunarodnu popularizaciju sportskih aktivnosti i razvoj generalne svijesti o važnosti zdravog načina života.

Youth Movement Power obuhvaća rekreativne, edukativne i zabavne sadržaje u sklopu „Malog sportskog grada“ u neposrednoj blizini Rovinja. U suradnji sa Zakladom Mateo Kovačić, ovogodišnji turnir postat će platforma za socijalizaciju i poticanje pozitivnih inicijativa za podizanje samopouzdanja i prihvaćenosti društveno osjetljivih skupina.

U suradnji s organizatorima projekta, održat će se simpozij pod nazivom „Integriranje djece s teškoćama u razvoju u sport te uloga roditelja, odgojitelja, trenera i stručnih suradnika“. Namjera sudionika je pronalaženje novih metoda za integraciju promjena koje će doprinijeti poboljšanju tjelesne kulture mladima s poteškoćama u razvoju iz cijele Europe. Ističe se kako bi čvršća pozicija u školskom i zdravstvenom sistemu mogla predstavljati i jaču platformu za razvoj sporta te odgoj snažnih i zdravih pojedinaca koji poštuju sebe, igru, prijatelje i prirodu.

Upravo ovakvi projekti čine sliku i priliku budućnosti socijalno osvještene javnosti, a očekuje se da će ideje o kojima će se diskutirati na simpoziju pružiti temelje za razvoj vještina i sposobnosti djece s poteškoćama u razvoju. Ovakav bi event trebao pružiti nove motivacijske mehanizme koji će pokazati da je inkluzija djece s posebnim potrebama sa drugim mališanima nešto najprirodnije, dok ujedno pruža i najbrži način da se ona oslobode strahova i potpuno prilagode.