VJERODOSTOJNO Plenković je 2015. u EU parlamentu glasovao protiv ratifikacije Istanbulske konvencije

41
pogledi
YouTube

Predsjednica udruge ‘U ime obitelji’, dr. Željka Markić, izjavila je na konferenciji za medije održanoj u petak, 30. ožujka, da je predsjednik Vlade Andrej Plenković u više navrata ponovio kako je ratifikacija Istanbulske konvencije nastavak politike HDZ-a.

“To nije točno, a najbolji je dokaz činjenica da je sam Plenković, kao HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu, u lipnju 2015. glasovao protiv Paragrafa 13, koji traži da Istanbulsku konvenciju ratificiraju sve države članice EU. Godinu dana kasnije, u tijeku kampanje za parlementarne izbore, u odgovoru na upitnik udruge Vigilare o stavu HDZ-a o uvođenju rodne ideologije u zakone i obrazovni sustav RH, službeni odgovor HDZ-a bio je da se ‘protivi svakoj ideologiji, pa i rodnoj’. I kao treći dokaz o tome da premijer ne govori istinu kad kaže da je ratifikacija Istanbulske konvencije nastavak politike HDZ-a je izjava gospođe Maletić kao voditeljice radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a potvrdila da ‘ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio izbornog programa HDZ-a (…), niti je bila izborno obećanje…’. Maletić tvrdi kako zbog spornih dijelova Konvencije, a napose onih kojima se nameće “rodna” ideologija, ratifikacija nije dolazila u obzir kao dio izbornog programa HDZ-a”, podsjetili su na konferenciji.

Željka Markić je tom prilikom pokazala uskršnji dar udruge ‘U ime obitelji’ premijeru Plankoviću – svjetski poznate novine “The New York Times” od prošle nedjelje, 25. ožujka, u kojima može pročitati dugi članak pod naslovom “In Sweden, Preschools Teach Boys to Dance and Girls to Yell” (U Švedskoj u vrtićima dječake podučavaju da plešu, a djevojčice da viču). U članku je opisano kako u Švedskoj, koja je IK ratificirala 2014., izgledaju ‘rodno neutralni vrtići’, što radi osoba sa zanimanjem ‘internog stručnjaka za rod’, te kako se to kod vrtićke i školske djece ‘ruše rodni stereotipi koje su im prenijeli obitelj i društvo’. U članku će predsjednik Vlade moći doznati kako se stvarno u Švedskoj djecu u vrtićima prisiljava da sudjeluju u aktivnostima u kojima ne žele sudjelovati, a sve kako bi razbijali ‘rodne stereotipe’.

Luka Mlinarić objasnio je detaljno Plenkovićevo glasovanje u Europskom parlamentu protiv poziva članicama EU da ratificiraju Istanbulsku konvenciju:

“Dakle, prilikom glasovanja o paragrafu 13. Rezolucije Europskog parlamenta o Strategiji EU za jednakost između žena i muškaraca nakon 2015. u lipnju 2015., koji glasi ‘Europski parlament poziva Komisiju da procijeni mogućnost pristupanja EU Istanbulskoj konvenciji i pokretanje takvog postupka što je prije moguće, kao i promicanje ratifikacije Istanbulske konvencije od strane država članica kroz novu strategiju i aktivan rad u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama; poziva zemlje članice da potpišu i ratificiraju Istanbulsku konvenciju što je prije moguće’, Plenković je tada kao zastupnik u EP – glasovao protiv. Točnije, Plenković je prvo glasovao ‘za’ navedeni paragraf, ali je naknadno zatražio da se u zapisnik o glasovanju unese ispravak kako je namjeravao biti ‘protiv’, te je njegov glas promijenjen u protiv – a što se jasno vidi iz dolje priloženog zapisnika”, protumačio je Luka Mlinarić, voditelj projekata udruge ‘U ime obitelji’.

Iz zapisnika glasovanja očito je kako je Andrej Plenković učinio napor da u njemu bude istaknuto kako je bio ‘protiv’, a ne ‘za’ Istanbulsku konvenciju, i on je jedini zastupnik u EP koji je tada tražio izmjenu glasovanja. Svi njegovi kolege zastupnici iz HDZ-a – Maletić, Stier i Šuica su također glasovali protiv.

Više s konferencije pogledajte u video prilogu.