Usvojena Direktiva za pametnije i energetski učinkovitije zgrade do 2050.

7
pogledi
Fotografija: Sendi Smoljo

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su u utorak, 17. travnja, Prijedlog o izmjeni Direktive 2010/31/EU o energetskim svojstvima zgrada na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Izvješće Odbora za industriju, istraživanje i energiju usvojeno je velikom većinom od 677 glasova, a poziva na smanjenje emisija iz zgrada za 80-95% do 2050. godine.

Hrvatski zastupnik u EP, Davor Škrlec, ujedno i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju, ističe kako je revidirana Direktiva o energetskoj učinkovitosti zgrada (EPBD) prvi i važan dio zakonodavnog paketa “Čista energija za sve Europljane”, kojeg je Komisija predstavila u studenom 2016. godine.

Ovi dugoročni ciljevi za obnovu postojećih zgrada, vjeruje Škrlec, omogućit će investicijsku sigurnost i nove financijske alate za građane i poduzeća.

“Građevinski sektor je najveći pojedinačni potrošač energije u Europi koji apsorbira 40% finalne energije, a oko 75% zgrada je energetski neučinkovito. Nova direktiva zahtijeva od država članica uspostavu dugoročne nacionalne strategije za potporu obnovi stambenih i nestambenih zgrada s ciljem smanjivanja emisija u EU za 80-95% u odnosu na razine iz 1990. godine. Također, potiče se korištenje novih pametnih tehnologija za smanjenje energetske potrošnje te se zahtijeva uvođenje punjača za električna vozila u novim zgradama koje imaju više od 10 parkirnih mjesta. Poduzeli smo važne korake kako bismo osigurali da zgrade pridonose energetski učinkovitijem i niskougljičnom gospodarstvu u korist ispunjenja klimatskih ciljeva te uštede novca građana i poduzeća”, rekao je Škrlec.

Nakon što Direktivu usvoji Vijeće, bit će objavljena u Službenom listu EU, te stupa na snagu 20 dana nakon objave. Države članice morat će u roku 20 mjeseci prenijeti nova pravila iz Direktive u nacionalno zakonodavstvo.