U obrani teorija zavjere!

68
pogledi
Ilustracija: conspiracy theory

Kako je samo arogantno i narcisoidno tako lako odbacivati ‘teoriju zavjere’ kao ‘apsurdno ili nemoguće’, samo zato što se ne uklapa u nečiji pogled na svijet.

Danas prevladava snobovsko nerazumijevanje po pitanju tzv. teorija zavjere od strane znanstvene, akademske, političke, ali velikim dijelom i novinarske zajednice.

Ove teme opravdane su i neophodne kao doprinos raspravi o određenim događajima i zaslužuju jednako toliko vjerodostojnosti od strane stručnjaka. Potreba za čvrstim dokazima budi proces u kojem teorija postaje utvrđena činjenica, bar dok se ne dokaže drugačije.

Drugi aspekt takvog razmišljanja je potraga za istinom koja mora prevagnuti emocionalne i osobne potrebe – jer ako je za nečiju teoriju nedvojbeno dokazano da je netočna, onda osoba koja iznosi takve tvrdnje mora odustati od toga, ukoliko želi pronaći istinu. Nažalost, takvih koji slijepo vjeruju je više od istinskih istraživača, te zbog njih teorija zavjere zaista (p)ostaje samo teorija.

Također, sve teorije treba tretirati i testirati kao iste, jednakim stupnjem ozbiljnosti kao sve druge teorije. Kako je samo arogantno i narcisoidno tako lako odbacivati ‘teoriju zavjere’ kao ‘apsurdno ili nemoguće’, samo zato što se ne uklapa u nečiji pogled na svijet. To je apsolutno suprotno od bilo koje znanosti, politike i novinarstva.

Mnoge teorije mogu doprinijeti kvalitetnoj i argumentiranoj raspravi koje zapravo smetaju osobama navikle da si ‘glade jaja’, pa im ističu brojne mane i nedostatak obrazovanosti, te kod takvih osoba istina postaje upitna, ma kakva god ona bila. Ne zaboravimo kako su brojne činjenice najprije bile teorije, a gdje bi danas bile te činjenice da nismo usvojili teoriju.