Sve je skuplje biti podstanar u Hrvatskoj

442
pogledi
Fotografija: Sendi Smoljo

Trend porasta potražnje za turističkim najmom stana na dnevnoj bazi, rezultirao je porastom cijena stanova za klasični, dugoročni najam upravo zbog smanjenja ponude istih, pokazalo je istraživanje oglasnika Crozilla.com o cijenama najma stanova do 100 ‘kvadrata’.

Najme, podaci navedenog oglasnika pokazuju kako su prosječne tražene najamnine stanova u navedenim gradovima tijekom ožujka bile u prosjeku oko 11 posto više no u istom mjesecu lani, odnosno 1,5 posto više no mjesec ranije, a pritom su najviše porasle stanovima najmanjih površina – kakvi se, zapravo, najviše traže. Najamnine stanova veličine između 20 i 60 kvadratnih metara na godišnjoj razini, kako navodi Crozilla, bilježe porast vrijednosti od 14 posto.

Među gradovima uvrštenima u ovo istraživanje najniže su prosječne cijene najma stanova do 100 ‘kvadrata’ zabilježene u Rijeci, u kojoj su iznosile 425 eura, dok su u najviše bile u Zagrebu gdje su u prosjeku iznosile oko 640 eura, te u Splitu 610 eura. U Opatiji su prosječne cijene najma takvih stanova iznosile oko 600 eura, a u Zadru 100 eura manje.

Dok Opatija, Split i Zadar bilježe mjesečni porast cijena, Zagreb i Rijeka u ožujku bilježe pad njihovih vrijednosti.

Cijene najma od 150 do 3000 eura mjesečno

Oglašavane cijene najma stanova navedenih površina na oglasniku Crozilla.com kretale su se u rasponu od tek 150 eura, pa sve do iznosa većih i od 3000 eura mjesečno. Vrijedi računati kako iznimno visoke cijene najma uglavnom imaju ekskluzivni stanovi novije gradnje, opremljeni dizajnerskim namještajem i potrebnim aparatima, a koji su, uz to, još i smješteni na dobrim lokacijama.

Prosječne tražene najamnine stanova površine 20-40 ‘kvadrata’ tijekom ožujka su, u usporedbi s veljačom, u prosjeku porasle za 1 posto. Raspon njihovih cijena protezao se od 150 do 850 eura, a među gradovima koji su uvršteni u ovo istraživanje prosječna je cijena iznosila oko 380 eura mjesečno.

Prema podacima oglasnika Crozilla.com, najamnine stanova površine između 40 i 60 kvadratnih metara u prosjeku su porasle za 2 posto na mjesečnoj razini. Prosječna oglašavana cijena njihovog najma u ožujku je iznosila 467 eura, a tražene cijene kretale su se od 200 pa sve do 1000 eura mjesečno.

Prosječne tražene cijene najma stanova veličine između 60 i 100 ‘kvadrata’ tijekom ožujka su na oglasniku Crozilla.com bile 8 posto više no u istom mjesecu lani. Za najam stanova od 60 do 80 kvadratnih metara tijekom ožujka se u prosjeku tražilo 1 posto više no mjesec ranije. Najamnine takvih stanova kretale su se između 250 i 1500 eura, a njihova je prosječna cijena iznosila oko 610 eura.

Većim su stanovima, onima površine između 80 i 100 ‘kvadrata’, cijene tijekom ožujka bile 2 posto više no mjesec ranije, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako je među gradovima uvrštenima u ovo istraživanje, cijena u prosjeku iznosila oko 790 eura. Njihove su najamnine oglašavane već od 300 eura, ali su u isto vrijeme dosezale i čak 10 puta veće iznose.