STANOVNICI PODSUSEDA: Spremni smo izaći na ulice i boriti se protiv Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba

106
pogledi

Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba mogao bi uzrokovati pojavu karcinoma i teških oboljenja, upozorava zabrinuta čitateljica Sandra Rožić, članica udruge za zaštitu okoliša Eko Podsused. Na javnoj tribini koja se održala u ožujku, u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad, stručnjaci su se sastali kako bi prodiskutirali o potencijalnim štetnim posljedicama sanacije klizišta.

Grad Zagreb u Podsusedu  šire područje bivše tvornice cementa namjerava pretvoriti u “reciklažno dvorište“ za građevinski otpad s mehaničkom obradom i skladištenjem. Zabrinuti stanovnici održali su hitan sastanak na kojem su raspravljali o posljedicama ovakvog poteza.

Prema riječima magistrice medicinske biokemije Josipe Jurčev Sudac, Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba nije ekološki prihvatljiv, budući da intertni građevinski otpad obradom postaje opasan zbog lebdećih čestica u prašini. Specijalist ginekologije Tomislav Ivičević-Bakulić objasnio je da zagađivači mogu utjecati na poteškoće i malformacije pri rođenju djece.

Pravnica Anita Divjakinja projekt pokušava odgoditi na temelju kršenja Aarhuške konvencije,  prema kojoj javnost ima pravo sudjelovati u odlučivanju i pristupu pravosuđu u pitanjima okoliša.

Prema pravilniku o načinu i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada odlagališta otpada za zaštitu vode i tla, lokacija odlagališta otpada mora biti udaljena najmanje 500 metara od naseljenog područja. Zabrinuta čitateljica napominje kako nema „ni 200 metara od mjesta gdje bi stavili drobilice vrtić i osnovna škola a zakonom je zabranjeno na manje od 500 m“, dodajući: „po zakonu imamo pravo na zemlju, zrak i vodu, ali tu mislim na zdravu i plodnu zemlju koju možemo bez straha obrađivati na potpuno ekološki način, tu mislim čist zrak a ne da su nam krovovi kuća bijeli od prašine.“

Iz Zagreba se, ističe, nisu odazvali na tribinu kako bi obranili projekt. Čitateljica tvrdi kako ih iz uprave nazivaju “domaćicama“ te dodaje: „Mi, sve ˝domaćice˝ imamo i svoj posao 8 sati dnevno, imamo djecu, muža i dom, ali sve to smo stavili u drugi plan jer radimo posao gradskih službi, tražimo alternative za njihove planove, da nas ne ubiju sa nepotrebnom prašinom iz drobilica za mehaničku obradu građevinskog otpada.“ Naziv domaćice im, tvrdi, nije uvreda, jer su majke i žene koje imaju obitelj i dom i time se ponose.

Stanovnici su okupili radnu skupinu stručnjaka iz područja ekologije, zdravstva, geodezije i prava, a na peticiji protiv plana skupili su preko 6,000 potpisa. Pozivaju se na načelo predstrožnosti, vodeće ekološko načelo europskog zakonodavstva. „Načelo omogućava onima koji se osjećaju ugroženima da zatraže zabranu ili moratorij na proizvod ili tehnologiju, već kod preliminarne sumnje na štetnost za ljudsko zdravlje.“

Masa je spremna izaći na ulice i zajedno pokazati protivljenje zagađivanju zraka i vode.