Školski okrug iz Pensilvanije ima drukčije rješenje za napadače: kamenje!

66
pogledi
Inspektor iz Pensilvanije opisuje svoju jedinstvenu mjeru zaštite studenata od potencijalnih oružanih padača – naoružava ih kamenjem!

Nakon tragedije i jednog od najsmrtonosnijih masovnih oružanih napada u modernoj američkoj povijesti, koji je odnio sedamnaest života u lokalnoj srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu, Florida, stižu kontroverzne mjere opreza.

Posjećamo, napadač, naoružan automatskom AR-15 puškom, gas maskom i dimnim granatama uzrokovao je paniku, tugu i reviziju sigurnosnih propisa nakon što je u srijedu, 14. veljače ove godine, u divljačkom pohodu uzrokovao stravičnu patnju brojnim obiteljima. U znak solidarnosti učenici diljem Floride marširali su kilometrima kako bi protestirali protiv nasilja i potaknuli donošenje inicijativa za rigoroznije mjere osiguranja.

ORUŽANI NAPAD U FLORIDI: Sedamnaestero ljudi brutalno usmrćeno u oružanom pohodu na lokalnu srednju školu

Manje od 24 sata nakon masakra, tijekom novinarske konferencije, donešene su nove sigurnosne politike prema kojima će službenici koji nadgledaju školske okruge biti u svakom trenutku naoružani, i to ne bilo kojim oružjem, već AR-15s automatik puškama za koju je utvrđeno da ju je upotrijebio napadač u oružanom napadu na učenike Marjory Stoneman Douglas.

Škole uzvraćaju udarac: I kamenje je opcija!

No, priča se nastavlja. Nakon inicijalnog šoka, škole, učenici i roditelji odbijaju biti žrtve, stoga je inspektor David Helsel za javnost ukratko rezonirao nove radikalne direktive za Schuylkill okrug, Pensilvanija. Naime, odsad učenici u školama preuzimaju inicijativu – svaka učionica bit će opremljena novim oružjem, kamenjem. Helsel je determiniran u intervenciji ne samo profesorskog osoblja, već i učenika, stoga je na snagu stupila dubiozna politika: nasiljem protiv nasilja.

Prema priopćenju CNN-ovog WNEP-a, Helsel tvrdi:

U jednom trenutku došao sam na ideju o riječnom kamenju. Oni su prave veličine za ruku, možete ih jako baciti i oni će uzrokovati bol, koja bi  mogla biti dobra distrakcija“.

Dakle, prema inspektoru Helselu, džepovi puni kamenja i bacanje školskog pribora, od olovki do klamerica, možda nije ekvivalent vatrenom oružju, ali je dobar početak. Članovi osoblja obučeni su kako reagirati u slučaju oružanog napada tijekom tečaja ALICE – upozori, zaključaj, suoči se i evakuiraj.

Protokol je bio taj da učenici legnu ispod stolova i u pravilu postaju pasivne mete u našim učionicama“, kaže Helsel. „Odlučili smo ojačati svoje učenike alatima za samoobranu, ako je to potrebno“.

Nakon tragedija kojima je Amerika godinama svjedočila, imperativno je implementiranje striktnih nadzornih procesa za reduciranje nasilja, postavljanje većeg broja obučenih službenika na kritične lokacije i ulaganja u elementarne tečajeve za sve članove učiteljskog osoblja, ustanovljavanje jedinstvenog evakuacijskog plana kako bi se svaka buduća katastrofa anticipirala i na vrijeme spriječila.

Dotad, čini se da su nedužni učenici prepušteni sami sebi, a očajni roditelji podupiru i slabašne pokušaje da se zaštite njihova djeca.

U ovom trenutku, moramo biti kreativni, prvo i najvažnije je da zaštitimo svoju djecu, bacanje kamenja je opcija“, tvrdi Dori Bornstein, jedan od roditelja.