Osigurano 31 milijun kuna za poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u turizmu

3
pogledi
Fotografija: PRess (MinT)

U Ministarstvu turizma, u utorak, 10. travnja, održano je svečano potpisivanje dvadeset ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ukupne vrijednosti 31 milijun kuna u sklopu natječaja ‘Turizmom do posla’.

Natječaj je financiran sredstvima Europskoga socijalnoga fonda, a cilj je kroz suradnju i partnerstvo obrazovnih institucija, strukovnih udruga te poslodavaca u turizmu i ugostiteljstvu poboljšati pristup ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Kroz ovaj natječaj obrazovne institucije i strukovne udruge u suradnji sa zainteresiranim poslodavcima imale su prilike prijaviti konkretne projekte usmjerene prema aktivaciji, edukaciji i zapošljavanju nezaposlenih, osoba s invaliditetom, mlađima od 25 i starijima od 54 godine.

Natječaj je izazvao velik interes, te je zaprimljeno 67 projektnih prijava, a 20 njih u prvoj fazi, potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava primilo je financijsku potporu ukupne vrijednosti 31 milijun kuna. Financirani projekti obuhvatiti će 967 osoba, od čega 647 osoba mlađih od 25 godina, 251 osobu stariju od 54 godine te 69 osoba s invaliditetom. Najniži iznos bespovratnih sredstava za pojedini projekt iznosio je 500 tisuća kuna, dok je najviši iznos za pojedini projekt 2 milijuna kuna.

Do kraja programskog razdoblja, koje je predviđeno do 2020.godine, dodijelit će se ukupno više od 90 milijuna kuna iz sredstava Europskoga socijalnoga fonda te Državnoga proračuna, kojima Ministarstvo turizma u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, obrazovnim ustanovama, strukovnim udrugama u turizmu i poslodavcima pruža priliku za obrazovanje i rad u turizmu i ugostiteljstvu ranjivim skupinama.

Partneri u projektima su: HUP – Zagreb, Toplice Sveti Martin, Arena Hospitality Group, Hotel Tučepi, Hotel Split, pekarski obrt ‘Dinara’, Punta Skala i Jadranka hoteli. Kao poslodavci partneri, ove kompanije pružit će podršku dvadeset obrazovnih institucija i/ili strukovnih udruga u turizmu koje su osmislile projekte edukacije i aktivacije pripadnika navedenih ranjivih skupina, među kojima ističemo nekoliko većih institucija: Pučko otvoreno učilište Zagreb, Pučko otvoreno učilište Obris iz Požege, Pučko otvoreno učilište Andragog iz Županje, škola informatike Ivora iz Varaždina, turističke i ugostiteljske škole iz Splita, Zadra, Karlova i drugi.

Prezentacija_dodjela Ugovora_Turizmom do posla