Odlazak legende: Miloš Forman – filmski genije koji je više od ičega volio slobodu

93
pogledi
Fotografija: timesofisrael.com

U 86. godini života preminuo je Miloš Forman, redatelj, scenarist, glumac, sveučilišni profesor i dobitnik Oscara.

Miloš Forman rođen je 18. veljače 1932. godine u Čàslavu u Čehoslovačkoj (danas Češka). Otac mu je bio Židov, a majka protestantkinja. Upravo te dvije činjenice obilježit će život mladog Formana. Vrlo rano ostaje siroče, njegovi majka i otac umrli su u njemačkom koncentracijskom logoru u Auschwitzu. Otac je zatvoren kao član Pokreta otpora, a majka optužena za nezakonito trgovanje namirnicama.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Forman je pohađao javnu školu King George College u Poděbradyju zajedno sa Vàclavom Havelom i braćom Mešin. Studirao je scenarij na Akademiji primijenjene umjetnosti u Pragu.

U svojoj ranoj fazi tkz.”češkoj fazi”, režirao je nekoliko filmova od kojih se ističe ”Crni Petar” (1964.), fantastičan film o životu dominantnog oca i njegovog malodušnog sina, crna komedija ”Ljubav jedne plavuše” (1965.) te ”Gori moja gospođice (1967.).
Forman nikad nije krio da mu je češko okruženje tog doba bilo preograničavajuće za njegov slobodni duh i stvaralaštvo. 1968.godina značit će prekretnicu u njegovom životu. Te godine ugušeno je Praško proljeće, pokret koji je politički liberalizirao Češku i trajao svega osam mjeseci. SSSR skupa sa saveznicima iz Varšavskog pakta okupirao je državu, a Forman se u vrijeme okupacije zatekao u Parizu, u potrazi za producentima koji bi mu omogućili snimanje prvog američkog filma. Forman biva optužen da je nezakonito napustio državu, a njegov češki studio daje mu otkaz.

U dobi od 36 godina Forman seli u New York i započinje svoju ”američku fazu”.
1971. snima film ”Skidanje”, a 1975. godina Formanu donosi definitivnu potvrdu na američkom tržištu. Te godine snima kultni film ”Let iznad kukavičjeg gnijezda”. Film osvaja svih pet glavnih Oscara – za režiju, film, scenarij, glavnu mušku ulogu (Jack Nicholson) i glavnu žensku ulogu (Louise Fletcher).

Lik McMurphija kojeg je briljantno odigrao Jack Nicholson sa legendarnom kapom na glavi i danas ostavlja dvojbe da li je McMurphy zaista duševni bolesnik ili čovjek pogrešno zatvoren u umobolnici. Forman je u svojim intervjuima govorio da je lobotomizacija McMurphija metafora češkog komunističkog režima, a uspjeh filma je objašnjavao time da je svu svoju frustraciju životom u diktaturi koja mu je gušila slobodu utkao u taj film.
Uloga sestre Ratched koja je Louise Fletcher donijela Oscara jedna je od najupečatljivijih uloga negativki u povijesti filma.

1979. godine Formanu se ostvaruje dječački san da ekranizira mjuzikl ”Kosa”. Kultni lik Bergera, hipijevca kojeg režim ipak uspjeva ukrotiti i poslati u Vijetnam, sjajno prikazuje vječnu ulogu koju Forman namjenjuje svojim junacima- borac za slobodu kojeg autoriteti i režimi u konačnici uspjevaju pokoriti i savladati. 1984. godine snima sjajan film ”Amadeus” o odnosu dvojice skladatelja Mozarta i Salierija. Iako značajan skladatelj, Salieri zahvaljujući ovom filmu postaje percipiran kao zavidni prosječni umjetnik.

Nakon ”Amadeusa” slijedi kriza u Formanovoj karijeri, neuspješan film ”Valmont” koji je snimljen istodobno sa vrlo tematskim sličnim,kultnim klasikom ”Opasne veze”. To razdoblje Forman opisuje kao razdoblje kad je osjetio komercijalni pritisak američkog društva, no još uvijek mu je taj pritisak bio draži od ideološkog češkog pritiska.

1996. Forman se vraća onome što najbolje zna – likovima koji se bore za vlastitu slobodu koju sistem pokušava dokinuti i snima legendarni film ”Narod protiv Larrya Flynta”. Larry Flynt, glavni lik kojeg tumači Woody Harrelson, beskurpulozni je i sumnjivi osnivač porno magazina ”Hustler” koji vodi borbu sa konzervativnim aktivistima. Iako kontroverzan i mutan, za Formana on i dalje predstavlja čovjeka za čiju se slobodu govora apsolutno zalaže. Sam Forman se prilikom prikazivanja filma našao na udaru cenzure. Naime, plakat na kojem je Larry Flynt razapet na ženskom međunožju cenzuriran je u Sjedinjenim Državama, te je korištena puno manje provokativna verzija sa Flyntom koji ima američku zastavu preko usta. Ipak u većini ostalih zemalja svijeta film je reklamiran na orginalnim plakatima.

1999.godine snimo je filmski hit ”Čovjek na mjesecu” sa Jim Carreyem u glavnoj ulozi, a 2006. zadnji film ”Goyini duhovi”, dramu o Španjolskoj u doba inkvizicije u koji su uklopljeni i elementi iz života slavnog španjolskog slikara Goye.

Privatno Miloš Forman obožavao je cigare, ženio se tri puta, a konačnu sreću pronašao je uz 30 godina mlađu suprugu Martinu s kojom je dobio blizance, dvojicu sinova Petra i Mateja koji su filmski i kazališni glumici. Osim dva Oscara, Forman je nagrađivan i Zlatnim globusima, Cesarom, te Nagradom BAFTA.