NOVA POLITIKA JUŽNE KOREJE: Zaposlenici su prisiljeni raditi manje

28
pogledi
pixabay.com
Za razliku od poslodavaca diljem svijeta koji žestoko aplaudiraju zaposlenicima pri odrađivanju prekovremenih i noćnih, jasno, bez povećanih satnica, vlada Južne Koreje oponira: uspostavila je striktne mjere i vodi vlastitu političku kampanju kako bi radnike potjerala doma –što ranije.

Zvuči idealistički a možda i propagandistički, no razlozi u pozadini bacaju svijetlo na neobične inicijative Južne Koreje. Naime, nakon što je prošle godine zaplijenila pažnju medija diljem svijeta Dentsu afera, kada su japanske vlasti otkrile da je uzrok samoubojstva jednog od zaposlenika bilo radno preopterećenje, sve veće svjetske organizacije pokušavaju poboljšati reputaciju uvođenjem pravilnika za dobrobit svojih zaposlenika. Tvrtka Dentsu je, kako bi oporavila imidž, morala izdvojiti više od 21 milijuna dolara za kompenzaciju službenika koji su neregistrirano odrađivali zadatke izvan redovnog radnog vremena.

Vlasti u Seoulu gase svijetla i računala zaposlenika

Kako to obično u Južnoj Koreji nije bila standardna praksa, vlasti u Seoulu su morale otići korak dalje. Početkom ovog tjedna na snagu stupa nova direktiva, u sklopu koje će službenici gradske vjećnice gasiti svijetla i računala u 20:00 sati svakog petka, kako bi onemogućili radnicima predugo zadržavanje na radnim mjestima. Od svibnja se pomiče satnica, pa će isključivanje računala počinjati već u 19:00 sati bez, kako je to prethodno bilo, izuzeća.

Karakterističan dan  u Južnoj Koreji započinje rano ujutro, a radni se zadaci obavljaju do kasno u noći. Tipična je praksa donedavno bila reduciranje što je više moguće slobodnog vremena, a prema izvještaju vladinog istraživanja objavljenog u siječnju, Korejci rade aproksimativno 1,000 sati više godišnje nego je to prosjek u drugim razvijenim nacijama.

Prema izjavi Hojin Choia, glasnogovornika gradskog vijeća, vlada Seoula namjerava postaviti presedan svim poduzećima, kako bi inicirala projekte koji će propagirati uravnoteženu distribuciju radnog i slobodnog vremena.

»Nedavno je problem prekovremenog rada uzrokovao žestoke debate u državi. Predsjednik Moon Jae-in obećao je prošle godine skratiti radne sate i čak uvesti dodatne javne blagdane. Sada postaje sve prihvaćenije naglašavati da postoje problemi u radnoj kulturi nacije«, tvrdi Hong, profesorica s Yonsei Sveučilišta.

»U Gradskoj vjećnici je«, tvrdi Choi, »većina radnika oduševljena promjenom, premda su neki zabrinuti da neće dovršiti zadatke na vrijeme. Postoji druga prepreka, ljudi bi mogli početi nositi posao doma«.

Nerijetko čujemo da educirani i vrijedni zaposlenici svoje znanje ne unovčuju, već izgaraju za minimalce nabijajući abnormalne satnice i radeći do kasno u noć, bez demonstrirane pozitivne strane ove kovanice. Stoga još čvršće pozdravljamo javnu i državnu intervenciju za prava radnika koji ulažu svoje vrijeme i trud u razvoj poslovanja.