Mreža za zaštitu životinja iznenađena mišljenjem institucija zbog propisa trajne sterilizacije

14
pogledi
Ilustracija: pixabay.com

Svakodnevno suočene s užasnim posljedicama napuštanja pasa i mačaka, udruge za zaštitu životinja u Hrvatskoj podržavaju primjenu Zakonom propisane mjere obavezne trajne sterilizacije i ostale su neugodno iznenađene javnom objavom mišljenja čelništva Hrvatske veterinarske komore i Veterinarskog fakulteta.

U dopisu koji potpisuje 30 udruga, koje čine Mrežu za zaštitu životinja, izražava se nevjerica da veterinarske institucije koje bi trebale podržati zakonske propise i opću dobrobit iznose, prema njihovu sudu, “pristrane, neobjektivne i jednostrane stavove, suprotne mišljenju većine veterinara”.

Mišljenje Komore i Fakulteta je da propisivanje trajne sterilizacije nije stručno opravdano i da se treba propisati kao krajnja mjera samo u “iznimnim slučajevima, na ograničenim područjima na kojima problem nije moguće drukčije riješiti i nakon što su iscrpljene sve zakonom predviđene mogućnosti”.

Udruge ne prihvaćaju takvo mišljenje kao službeni stav veterinarske struke jer su im upravo veterinari saveznici i suradnici koji kastriraju pse i mačke i promiču kastraciju.

Mreža za zaštitu životinja traži suradnju i sastanak na kojemu bi detaljnije razgovarali o ovoj temi. Pozivaju Komoru i Fakultet da revidiraju svoje mišljenje i da, zajedno s veterinarima, udrugama, općinama, gradovima i županijama, kao i s nadležnim ministarstvom koje se trudi omogućiti rješavanje problema na human i učinkovit način, sudjeluju u rješavanju gorućih problema za zaštitu životinja ili da barem svojim mišljenjima ne odmažu već ionako alarmantnoj situaciji.