Međunarodni orguljaški festival ‘Ars organi Sisciae’

12
pogledi

Ovogodišnje, 12. po redu međunarodno festivalsko izdanje ‘Ars organi Sisciae’ otvara se u Petrinji, gradu limene glazbe s tradicijom dugom 210 godina.

Koncertom Vedrana Kocelja te Stanka Arnolda najjačih trubačkih imena u Hrvatskoj i Sloveniji, koje će orguljama podržavati friški ‘Porinovac’ Pavao Mašić, na najljepši mogući način organizatori žele istaknuti važnost grada Petrinje kao baštinika bogate kulturne tradicije.

“Nadam se da ste spremni biti jako iznenađeni potpuno novim zvukom već dobro poznatih orgulja, osupnuti do sada rijetko čuvenim komornim kombinacijama koje smo vam priredili, ambijentom koji nećete očekivati, unatoč već uvriježenim festivalskim guštanjima, novim vrhunskim međunarodnim gostima i domaćim umjetnicima”, najavila je Valentina Badanjak Pintarić, producentica festivala.

Prvi puta ove godine gostuje se u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine. Za ovaj koncert organiziran je slobodan prijevoz iz Zagreba (KD Lisinski u 17.30), Siska (ispred Glazbene škole, u 18.45) i Petrinje) ispred Galerije Hegedušić u 19.15). Povratak je u 21.30 sati.

Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi u Selima. Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Bazilici za koji je sastavljen međunarodni ansambl ‘Musica maxima’ (orgulje, didgeridoo, gongovi, tibetanske zdjele i afrički bubanj) koji uz posebno osvjetljenje izvodi zvučnu kupku.

Ovaj kulturni događaj prvi je takve vrste ovom dijelu Europe. Taj koncert za vrhunsku audio-vizualnu produkciju snima tim koji tijekom cijelog projekta dokumentira video materijale iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanje na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine našeg kraja i naših kulturnih dosega.

“U Katedrali nam naši Siščani, okupljeni u Katedralnom zboru, izvode skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića, a u Selima festival zatvara također za tu priliku okupljeni trio koji predvodi naša sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će nam još odsvirati i solo recital na Hefererovim orguljama u Martinskoj Vesi” istaknula je Valentina Badanjak Pintarić.

Posjetitelje od 06. do 13. svibnja očekuje spektakularni orguljaški tjedan, a zatim od 03. do 10. lipnja i uživanje u čarima ozvučene čistoće netaknute prirode i divnih crkava i ostataka baštine Zrinski, čudom još očuvanih po Banovini i Pounju.

“To će bitinaše vrijeme, naši sati za punjenje, naši trenuci za o(t)puštanje i oduševljenje! A uz sav taj gušt, zajedno činimo najbolju moguću promociju svoga kraja bogate kulturne baštine i oduvijek kulturnog naroda, osviještenog o pravim vrjednotama”, poručuje uz dobrodošlicu producentica Festivala, Valentina Badanjak Pintarić.