Ljetno računanje vremena – obavijest sudionicima u prometu

63
pogledi
Pinterest

Sa subote na nedjelju, 24./25. ožujka započinje ljetno računanje vremena.

Za većinu vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju, tako da se ne moraju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli na kojima za vrijeme vožnje cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Dolaskom ljepšeg vremena i povoljnijih vremenskih prilika na prometnicama se očekuje sve više vozača bicikala, mopeda i motocikala radi čega MUP vozačima ostalih vozila savjetuje da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja i skretanja vozilom, veću pozornost obrate na ove kategorije sudionika u prometu te da im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima.

Uz poštivanje svih prometnih pravila i propisa, vozače mopeda i motocikala podsjeća se na obvezu nošenja propisane, homologirane i uredno pričvršćene kacige.

Bicikliste, koji se kreću kolnikom na javnoj cesti podsjeća se kako su noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, dužni nositi reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, također trebaju biti označeni i pješaci ukoliko se noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti kreću kolnikom na javnoj cesti.