Kako konoplja može počistiti kontaminirano tlo Fukushime?

45
pogledi
Fotografija: Internet

Biljka konoplje pokazala se učinkovitom u čišćenju tla u okruženju Černobila, odnosno terena koji je bio najzahvaćeniji nuklearnom katastrofom koja se 1986. godine zbila u bivšoj Sovjetskoj Ukrajini na sjeveru zemlje, uz samu ukrajinsko-bjelorusku granicu.

Danas bi se konoplja mogla razmotriti jednako tako za čišćenje terena oko Fukushime, mjesta gdje se 11. ožujka 2011. dogodila nesreća, nakon što je razorni potres jačine 9 prema Richterovoj ljestvici najprije pogodio Japan, a zatim i snažan tsunami koji je zahvatio nuklearnu elektranu Fukushima 1 kada je došlo do izravnog istjecanja radioaktivnog materijala u okolinu. Ova je nesreća ocjenjena maksimalnim 7. stupnjem po INES skali kao nesreća s globalnim posljedicama zbog brojnih oštećenja na samoj elektrani i okolini elektrane.

Konoplja je poznata po svojim brojnim funkcionalnim osobinama, od proizvodnje papira, do svojih zdravstvenih i prehrambenih osobina, čak se i biogorivo može od nje proizvesti. Popisu sada možemo pridodati i uklanjanje toksičnih metala te izlučivanje određenih elemenata iz tla, vode i zraka. Takav proces zove se fitoremedijacija (engl. phytoremediation). Ekološki je prihvatljiva tehnologija koja koristi biljke za razgradnju, asimilaciju, metabolizam ili detoksifikaciju različitih onečišćivača okoliša. Naime, kanabis, rod iz porodice konoplji, se pokazao vrlo učinkovit u tome.

Već 2009. bjeloruski znanstvenici eksperimentirali su s konopljom na području koje je bilo onečišćeno černobilskom tragedijom, koja je kontaminirala tlo u promjeru od 20 kilometara od mjesta nesreće.

Seshata, slobodna spisateljica iz Amsterdama u Nizozemskoj, koja se bavi tematikom konoplje, izvještavala je o nekoliko studija kojima se konoplja pokazala vrlo učinkovitom u fitoremedijaciji.