Inspekcijski nadzor utvrdio kako su jaja na tržištu zdravstveno ispravna i većinom domaće proizvodnje

10
pogledi
Ilustracija: Pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede provelo je kontrolu subjekata u poslovanju s hranom koji imaju odobrenu djelatnost pakirnog centra za jaja, kao i objekata za uskladištenje hrane u uvjetima kontrolirane temperature (distributivni centri), izvijestili su priopćenjem. Uz navedeno, navodi se, inspekcija je uzorkovala jaja s ciljem utvrđivanja zdravstvene ispravnosti te udovoljavanja odredbama propisa o hrani.

Uzorkovanje je provedeno u ukupno 65 objekta koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije, od čega u dvadeset i devet (29) odobrenih objekata pakirnih centara za jaja te u trideset i šest (36) odobrenih objekata za uskladištenje jaja (distributivnim centrima). Uzorkovano je ukupno 3200 komada jaja i niti u jednom nije utvrđena prisutnost bakterije roda Salmonella spp.

Inspekcijski nadzor je pokazao da je velika većina jaja na tržištu domaće proizvodnje jer su samo u tri subjekta u poslovanju s hranom zatečena uskladištena jaja podrijetlom iz država članica EU (Poljska i Nizozemska), svi urednog bakteriološkog nalaza. Inspekcija je utvrdila i manje nedostatke koji se odnose na infrastrukturu, opremu ili dokumentaciju za koje smo subjektima u poslovanju hranom propisali rješenja i rokove za njihovo uklanjanje, međutim to nema utjecaja na higijensku i zdravstvenu ispravnost jaja koja ti subjekti stavljaju na tržište.

“Zadovoljan sam rezultatima kontrole, koja pokazuje da se subjekti u poslovanju hranom drže rigoroznih pravila i da sve ovo što radimo u Ministarstvu od kontrola do promocije hrvatske hrane ima učinka. Sada nam je samodostatnost u proizvodnji jaja oko 90%, a naši potrošači za Uskrs će kupovati domaća jaja, kontroliranog podrijetla i zdravstveno ispravna. Veseli me i činjenica da inspektori više nisu percipirani kao represivni aparat već rado viđena lica. Tko dobro radi, inspekcije se ne plaši”, izjavio je ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Popis objekata obuhvaćenih ovim nadzorom