Hrvatski velikani ambasadori Zagrebačke zdravstvene incijative

28
pogledi

Kampanja #BudiNARCIS-a potiče širenje svijesti o važnosti preventive i brige o zdravlju. U povodu 22. Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organiziran je i besplatan mamografski pregled u sklopu programa mobilne mamografije Grada Zagreba.

Poruka ‘Budi sebična za svoje zdravlje’ nikada nije imala pozitivniji simbolizam, kako će otkriti brojni Zagrepčani šetajući gradom ovih dana. Poznati spomenici neobično okićeni narcisima poslužit će za prenošenje ohrabrujuće poruke ženama koje vode bitku sa zloćudnom bolešću.

U znak potpore i motivacije velikani Marija Jurić Zagorka, Kumica na Dolcu, Antun Gustav Matoš, August Šenoa i Tin Ujević simbolično će postati ambasadori inicijative za prevenciju i rano otkrivanje raka dojke.

Narcis je cvijet koji predstavlja snažne, ponosne i hrabre žene koje se bore s ovom zloćudnom bolešću.

U životu ćete nekoliko puta imati priliku naići na odvažne, odlučne i hrabre žene, čija energija će vas inspirirati, motivirati i osvježiti. To su osobe koje su u najmračnijem razdoblju svog života zauzele borbeni mentalitet i odlučile se za život. Uoči obilježavanja Dana narcisa, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatska liga protiv raka pokrenuli su kampanju za osvještavanje i borbu protiv raka dojke, s krilaticom #BudiNARCIS-a, a ovo je njihova inspirativna poruka.

 „Nije slučajno što smo baš Mariju Jurić Zagorku odabrali kao svojevrsnu ambasadoricu ovogodišnje kampanje #BudiNARCISa. Ona je bila iznimno snažna i hrabra žena, baš kao i sve žene koje se bore s opakom bolešću, rakom dojke. Budimo potpora tim ženama i podsjetimo sve naše sugrađanke na važnost redovite kontrole kao najboljeg oblika prevencije“, istaknuo je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, pročelnik Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Kampanja  #BudiNARCIS-a potiče širenje svijesti o važnosti preventive i brige o zdravlju, a u povodu 22. Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, poznatog kao dana Narcisa,  organiziran je i besplatan mamografski pregled u sklopu programa mobilne mamografije Grada Zagreba, koji će se odvijati na Trgu bana Jelačića u subotu, 24. ožujka. Preporučuje se svim ženama u dobi od 40 do 49 godina, a za sudjelovanje nije potrebna liječnička uputnica niti zdravstveno osiguranje. Sve zainteresirane poziva se da telefonski dogovore pregled, svakim radnim danom u razdoblju od 9 do 14 sati na brojeve 01/4696 309 ili 01/4696 347.

Rak dojke tihi je ubojica koji pogađa žene u zreloj dobi, a prema podacima iz Registra za rak, od raka dojke u Zagrebu godišnje umire 200, a u Hrvatskoj više od 1000 žena. Jedna od osam žena u Europskoj uniji do svoje osamdeset i pete godine oboli od raka dojke.

„Pozivamo sve Zagrepčanke, ali i Zagrepčane da nam se pridruže 24. ožujka, u subotu, na Trgu bana Jelačića od 10 do 14 sati kada ćemo obilježiti 22. Dan narcisa prigodnom prodajom cvijeća, a sav prikupljen novac donirat će se Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka i udruzi Europa Donna Hrvatska“, naglasila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Za mnoge žene koje boluju od raka kampanja #BudiNARCIS-a velik je izvor inspiracije, potpore i nade.