Hrvatske tvrtke spremne sudjelovati u poslovima izgradnje Pelješkog mosta

Ilustracija: HRT

Hrvatsko gospodarstvo, posebno građevinska proizvodnja i operativa, kao i niz proizvođača iz drugih raznih proizvodnih te uslužnih djelatnosti, spremno je sudjelovati u velikom infrastrukturnom poslu izgradnje Pelješkog mosta, priopćili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Nakon odabira izvođača te uoči očekivanog potpisivanja ugovora s kineskim konzorcijom kao nositeljem cjelokupnog posla, na sastanku održanom 17. travnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori hrvatske su tvrtke iskazale zanimanje i spremnost za sudjelovanjem u dijelu realizacije tog, za Hrvatsku iznimnog strateškog infrastrukturnog projekta.

Kako je istaknuto, niz hrvatskih tvrtki uspješno realizira vrlo zahtjevne poslove i projekte na međunarodnom tržištu, ima iskustva, organizaciju, tehnologiju, sposobnost i kapacitete te su spremne i motivirane biti aktivnim dionikom u izvedbi projekta. Ne odnosi se to samo na građevinsku operativu i prerađivačku industriju, već i na niz ispitno-istraživačkih, pripremnih poslova, prijevoznih usluga, kao i mogućnostima smještaja i ugostiteljskim uslugama, navode u HGK.

Sukladno iskazanom zanimanju i mogućnostima višerazinske suradnje u realizaciji projekta, ocjenjeno je potrebnim da Hrvatska gospodarska komora pokrene inicijativu za susretom s predstavnicima kineskog konzorcija kako bi se kineskim partnerima predstavile mogućnosti domaće proizvodnje i usluga te kako bi prepoznali hrvatske proizvode i usluge te hrvatske tvrtke kao kvalitetne za suradnju.

Potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj, na čiju je inicijativu i održan sastanak, naglasila je “kako samo zajedničkim djelovanjem i udruživanjem možemo pokazati snagu hrvatskih tvrtki te trebamo uložiti dodatne napore kako bi toga postale svjesne i kineske kompanije od kojih očekujemo da u nama vidi partnere s kojima može sudjelovati i na drugim tržištima”.