HRAST više nije dio vladajuće koalicije!

93
pogledi
Fotografija: Ivana Vranješ

Uoči saborske rasprave o Istanbulskoj konvenciji, jedini zastupnik HRAST-a, Hrvoje Zekanović, u srijedu je na konferenciji za novinare žestoko kritizirao odluku Vlade tražeći da se ne ratificira Istanbulska konvencija. Zbog toga, HRAST više neće podržati vladajuću koaliciju.

“Premijer Plenković nije tražio da izađem iz vladajuće koalicije, njemu je svaka ruka važna, to je moja odluka. Želimo ostati vjerodostojni, postoje crvene crte preko kojih se ne može prijeći, ovoga puta je ta crta je Istanbulska konvencija“, istaknuo je Zekanović.

Dodao je kako je HDZ otišao radikalno lijevo, njihovi stavovi su oprečni stavovima Katoličke Crkve, istaknuvši kako je time ova Vlada izdala svoje birače.

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, Zekanović je rekao kako ima itekako rodne ideologije.

“Samo pogledajte Članak 3., gdje se po prvi puta u hrvatskom zakonodavstvu odvajaju spol i rod kao dva odvojena pojma. To je eksplicitno uvođenje rodne teorije i rodne ideologije u hrvatsko zakonodavstvo, s tim da izjava koja ide uz konvenciju također govori da je rodna ideologija tu. Ako kažete da se neće uvesti u zakonodavstvo priznajete da je ima“, rekao je Zekanović.

Podsjetio je da 300-tinjak zastupnika Europskog parlamenta nisu htjeli glasovati za ratifikaciju Istanbulske konvencije, a sedam zemalja Vijeća Europe nikada je neće ratificirati, jer ju smatraju spornim dokumentom.

“Smatram se pripadnikom Katoličke Crkve i meni je bitno što Crkva ima za reći. Svi svećenici, redovnici, biskupi govore da se ova konvencija ne smije ratificirati. To se ne može ignorirati, ja neću, a ostali neka odluče prema svojoj savjesti“, poručio je Zekanović.

Dodao je, kada bi samo dvojica zastupnika, osim njega, eksplicitno rekli da ne žele ovaj dokument, odnosno da im fotelja nije toliko bitna, nego žele živjeti prema savjesti i onome što jesu, uvjeren je da bi premijer Plenković odustao od ratifikacije Istanbulske konvencije.

2Još ima vremena, glasovanje je u petak i pozivam zastupnike da naprave iskorak ili neka maske padnu. Neka kroz ova dva dana odluče što će napraviti. Hoće li podržati nevjerodostojnu Vladu koja ide protiv svojih načela i onoga što je uvijek govorila ili će biti vjerodostojni i podržati svoj narod“, istaknuo je Zekanović.

Spomenuo je kako je bio prosvjed protiv ratifikacije Istanbulske konvencije u Zagrebu, a očekuje se i u Splitu, te je pozvao građane da dođu u Split na prosvjed i izraze svoje mišljenje, ali i da se odazovu na referendum u svibnju i daju svoj glas za poništenje ovog dokumenta.

Ivana Vranješ