GRABAR-KITAROVIĆ: Trenutni Ovršni zakon uzrok je dužničkog ropstva

20
pogledi
Ured predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović raspravljala je jučer, 3. travnja 2018., s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović i pravobraniteljicom za djecu Helencu Pirnat-Dragičević, o problemima blokiranih građana.

Ključna točka sastanka bila je regulacija Ovršnog zakona kojim je potrebno modificirati dosadašnji postupak naplate troškova, koji su trenutno nesrazmjerni i pogubni za Hrvatsku državu, budući da uzrokuju drastičan porast iseljenja, što je jedan od ključnih državnih demografskih problema.

Brojni građani trenutno imaju blokirane račune, a mogućnost otplate visokih stopa je ne samo neizvediva, već iz temelja pogrešna. Trenutni ovršni sustav nije funkcionalan ni pravedan, budući da vjerovnici ne uspijevaju naplatiti svoje tražbine, a dužnici su paralizirani dugom koji ne mogu otplatiti pa se stvara „industrija duga“, u čemu sudjeluje i država, zaključak je sudionica. Sugerira se kako je dugove potrebno otplatiti, no nedopustivo je da kamate, naknade i ostali troškovi mnogostruko nadilaze glavnicu. Ne samo da je 86 posto građana u dugotrajnoj blokadi i osiromašeno, već ih trenutni ovršni postupci guraju u dužničko ropstvo.

Kao jedan od ključnih problema navedeno je postupanje FINA-e, prije svega nerazmjernost  njezinih naknada visini duga, pa i pljenidba zaštićenih primanja građana.

Takvim sustavom ovrha građane se gura u dužničko ropstvo, a pogoduje se svima koji sudjeluju u lancu naplate dugova. Stav je Predsjednice da država mora žurno izraditi kvalitetni pravni okvir za rad agencija za naplatu potraživanja, kako bi zaštitili temeljna prava građana.“, stoji u priopćenju za medije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sugerira alternaciju Ovršnog zakona pomoću kojeg bi se naplata dugova provodila pod nadzorom države i sudova. To znači da se dugovi „ne smiju naplaćivati bez prethodne opomene, a različite troškove postupka ovrhe treba svesti u razumne okvire, sukladno izvornom dugu“, iznosi priopćenje.

Prema riječima predsjednice, sudionice se salžu da je u izradu novog Ovršnog zakona potrebno je involvirati i predstavnike blokiranih građana. Ministarstvu se pravosuđa snažno predlaže da u nju uključi pučku pravobraniteljicu i pravobraniteljicu za djecu, kako bi se djelotvorno zaštitila prava građana i djece.