GOOGLE IZGUBIO BITKU ZA ANDROID: Morat će Oracleu isplatiti bilijune dolara

57
pogledi
pixabay.com

Američki Federalni sud odlučio: Google je uzrokovao povredu autorskih prava upotrijebivši 37 neovlaštenih Java sučelja za izradu Android OS-a, Oracle zahtijeva odštetu u vrijednosti više bilijuna dolara. Nova direktiva trajno mijenja način razvoja programa za ‘tech’ kompanije a i korisnici su izvukli deblji kraj. Možemo očekivati poskupljenje aplikacija i online usluga.

Presuda kojom je utvrđeno da je Google prekršio autorska prava, za koja je prijavu dobio još 2010. godine pod paravanom da Android narušava dva patenta u Oracleovom vlasništvu,  najnoviji je rezultat uvrnute osmogodišnje bitke između Googlea i Oraclea. Tehnološki divovi parnično odmjeravaju snage od 2009., kada je Oracle podnio prijavu žalbenom sudu protiv Googlea zbog ilegalnog korištenja Java softvera za izgradnju Android platforme. Prošle godine, Oracle je pod okvirom zaštite autorskog vlasništva zahtjevao od Googlea 9 bilijuna dolara.

Možda se čini puno, no realna svota još je rigoroznija. Budući da su API postali sve popularniji,  pravnici procjenjuju da će proširena primjena navodno besplatnih sučelja poraz dotjerati do vrhunca i još nas iznenaditi zapanjujućim svotama. Ovo bi imala biti opomena i drugim IT poduzećima, budući da će svi koji su se oslanjali na Oracle za izradu aplikacija biti primorani ili početi plaćati za licenciranje softvera ili su osuđeni da razvijaju svoje sučelje – od samog početka.

Razočarani smo što je sud obrnuo presudu jer je Java otvoren i besplatan program”, navodi glasnogovornik Googlea. “Ovakve presude će doprinijeti poskupljenju aplikacija i online usluga za korisnike.”

Kontinuirana bitka dovela je do neočekivanog obrata. Izgleda da ovo nije žestok udarac samo za Google. Brojne ‘tech’ tvrtke očekuje neugodno iznenađenje. Naime, Java – programski jezik i pokretač svih inovativnih proizvoda digitalnog tržišta – od pametnog telefona do samog weba, izgleda ipak nije besplatan.  ‘Twist’ u slučaju Google-Oracle bit će najskuplji primjerak svoje vrste dosad, pa će tim zasjeniti i najveću presudu o autorskom pravu kojom je 2010. SAP bio primoran izdvojiti čak 1,3 bilijuna dolara.

Odluka će kreirati značajan pomak u načinu na koji se programi razvijaju diljem svijeta. To zapravo znači da je u ovom kontekstu autorsko pravo oštro. Nekad besplatno ne znači zaista besplatno”,  komentira Christopher Carani, parner u McAndrews, Held & Malloy.

Sporno je kako će ishod presude utjecati na poduzeća i korisnike diljem svijeta. Dok Oracle slavi pobjedu, malo je vjerojatno da će se korisnici obradovati inflaciji koju možemo anticipirati i porastu sume za sljedeće skidanje aplikacija.

Izvršni direktor Oraclea, Dorien Daley, izjavio je za Digital Trends:

Mišljenje Federalnog suda podržava fundamentalne principe zakona o autorskom pravu, a jasno je da ga je Google prekršio. Ova odluka štiti i inovatore i korisnike od ilegalnog kršenja prava”.

Iz Googlea navode kako procjenjuju daljnje mogućnosti, a vjerojatno je da će podnijeti žalbu u narednih nekoliko tjedana.

Nema ničeg poštenog u tome da se doslovno uzme nečiji rad zaštićen autorskim pravima i onda se upotrijebi za istu svrhu i funkciju kao original na izvornoj platformi”, zaključak je trojice federalnih sudaca.

Mi ćemo pratiti daljnji razvoj situacije, a sigurni smo i da bitka nije gotova. U međuvremenu, svi programeri koji su uživali u benefitima besplatnih sučelja mogu započeti sa štednjom i razvijanjem svojih kreativnih i tehnoloških kompetencija, moguće je da će im znanje itekako dobro doći kad na snagu stupe nova pravila.