FACEBOOK POD FEDERALNOM ISTRAGOM: Zuckerberga čekaju globe u vrijednosti od trilijun dolara

68
pogledi
theguardian.com

Facebook se nakon naljeva javnog bijesa našao pod udarom istraga iz više zemalja, službenici otkrivaju: Ako pronađemo nepravilnosti u zaštiti korisničkih podataka Zuckerberga čekaju rigorozne globe, morat će isplatiti trilijune dolara. Društvena mreža našla se na meti kritičara zbog pronevjere privatnih podataka o više od 50 milijuna korisnika.

Američka federalna trgovinska komisija (FTC) pokreće istragu o kontroverznoj zloupotrebi korisničkih podataka protiv društvene mreže, za koju se sumnja da je omogućila curenje osjetljivih privatnih informacija o milijunima korisnika analitičkoj tvrtci Cambridge Analytica. Vjeruje da su podaci prikupljeni  za Donald Trumpovu predsjedničku kampanju iz 2016. godine.

Christophe Wylie, zaposlenik sa Sveučilišta Cambridge koji je radio na prikupljanju podataka, izjavio je ranije ovoga mjeseca za Observer: „Iskoristili smo Facebook za prikupljanje profila milijuna osoba. Izgradili smo modele koji su nam pomogli da iskoristimo te informacije i ciljamo unutarnje demone. Na tom je temelju izgrađena cijela tvrtka“.

Nakon skandaloznog tjedna u kojem je zaprepaštena i isprovocirana javnost odlučno vodila vlastitu kampanju  #DELETEFACEBOOK protiv popularne društvene mreže, FTC pokreće strogu istragu o upotrebi i zaštiti privatnih korisničkih podataka. Nakon najave o gigatnskim globama, dionice Facebooka koje su već prošli tjedan počele drastično opadati, u jednom su trenutku dosegle pad vrijednosti od 6,5 posto. Prema službenim izvorima, kazne za svako kršenje izjave o suglasnosti za dijeljenje informacija stajati će Zuckerberga 40,000 američkih dolara.

Ako su podaci o 50 milijuna korisnika bili zaista kompromitirani, financijsko izlaganje društvene mreže kaznama moglo bi doseći trilijune dolara”, za Washington Post izjavljuje David Vladeck, bivši direktor FTC-ove Agencije za zaštitu potrošača.

Zuckerberg suočen s ozbiljnim optužbama, na meti istraga iz više država

Naime, Facebook je zakonski obvezan obavijestiti korisnike i primiti odobrenje prije svake objave podataka koji nisu obuhvaćeni sigurnosim postavkama, prihvaćanjem „Izjave o suglasnosti“.

FTC uzima vrlo ozbiljno nedavna medijska izvješća o zabrinutosti u praksama privatnosti koje prakticira Facebook. Istraga bi trebala razlučiti je li tvrtka sudjelovala u nepravednim akcijama koje su uzrokovale značajnu štetu korisnicima.“, izvještava Tom Pahl, izvršni direktor FTC-ove Agencije za zaštitu potrošača, uz napomenu da FTC redovno poduzima ovršne postupke protiv poduzeća koja zanemaruju svoju dužnost zaštite osobnih podataka korisnika.

Vjeruje se kako je Facebook dozvolio prikupljanje profila putem aplikacije za testove osobnosti koje je ispunilo preko 270,000 ljudi, a pomoću kojih je aplikacija pristupila informacijama o milijunima korisnika.  Nakon skandala, dvostranačka grupa odvjentnika koja predstavlja 37 američkih država uputila je zajedničko pismo Facebooku u kojem pozivaju na objašnjenje i odgovore na pitanje: Kako je moguće da je tvrtka koja generira i ima obvezu da maksimalno zaštiti enorman broj osjetljivih podataka mogla dozvoliti ovakvu pronevjeru?

Kao predstavnici zakonodavstva svojih država, politiku o zaštiti korisničke privatnosti smatramo prioritetnom, a ona je opetovano ugrožena zbog neuspjeha poduzeća da prikladno osigura te zaštitne mjere”, stoji u pismu.

Facebook godinama krši odredbe o zaštiti privatnosti

Ovo nije novost, naglašava izvršni direktor Centra za privatnost elektroničkih informacija, Marc Rotenberg. Ne samo da je Facebook kršio nagodbu iz 2011. godine profitiranjem na prodaji privatnih informacija Cambridge Analytici već, kaže, Facebook ovo radi 10 godina.

Ovo je ono protiv čega su se ljudi bunili, što je FTC trebao zaustaviti još 2011. godine. Nema smisla da kada osobe skidaju svoje aplikacije, one imaju mogućnost prenijeti podatke svojih prijatelja.”, ističe Rotenberg.

Većinski vlasnik Facebooka već je prošli tjedan prošao inkviziciju kada je poraženo javno istupio i pokušao iznuditi sažaljenje isprikom zbog curenja informacija, apelirajući na američke i britanske medije. Reklama nije imala planiran efekt, pa Zuckerberga čeka svjedočenje na javnom saslušanju koje će se održati sljedeći mjesec »glede zaštite i nadzora nad korisničkim podacima«.

Senator Chuck Grassley, predsjedatelj Odbora za pravosuđe Gornjeg doma, također je na saslušanje pozvao predstavnike Twittera i Googlea da rasprave “kako je takve podatke moguće pogrešno iskorištavati ili neprikladno prenositi i koje korake bi poduzeća poput Facebooka trebala poduzeti kako bi bolje zaštitili osobne informacije korisnika i osigurali transparentniji proces”.

Društvenoj mreži također prijeti ispitivanje od strane službe za zaštitu podataka Velike Britanije i Europske komisije. Dok javnost negoduje i iziskuje pravdu, Zuckerberg je suočen s teškim optužbama. Grassleyev panel treći je američki odbor koji zahtjeva njegovo svjedočenje u svezi Cambridge Analytica skandala.