Dani švoja otkrivaju zašto je list savršena riba za hladnije dane

22
pogledi
Fotografija: 404.agency (PRess)

Istarski Dani švoja godinama najbolje dokazuju kako se uživanje u ribljim delicijama ne veže samo za tople ljetne mjesece. Savršena riba i za hladnije dane, kako će mnogi opisati ribu list, u više od mjesec dana bit će glavna nit vodilja gastronomske ponude sjeverozapadne Istre.

Ovogodišnja manifestacija Dani švoja traje od 13. listopada do 26. studenog, a u više od mjesec dana bogate menije s najmanje četiri slijeda na bazi lista nudit će restorani Bassanesse, Igor, Lux Casino Hotel Mulino, Sergio i Stari Kaštel iz Buja, Buščina, Nono, Melon, Rustica, i Zlatna Vala iz Umaga, Toni, Villa Vilola i Maruzzella iz Zambratije, Porto Salvore iz Savudrije te Nino i San Benedetto iz Novigrada. Uz kraljicu tanjura, ribu list, u ponudi će biti i ostale delicije i autohtoni proizvodi istarskog podneblja, kvalitetna vina, maslinova ulja…

Osim zamamnog okusa, riba list, lokalnog naziva švoj, kao i svaka bijela riba bogat je izvor mineralnih soli, vitamina B skupine, te nezasićenih masnih kiselina i samim time idealna za očuvanje zdravlja živčanog i krvožilnog sustava. Upravo su Dani švoja sjajna prilika za spojiti vrhunski gurmanski užitak s očuvanjem zdravlja, a uz to i zaviriti u skrivene kutke sjeverozapadne Istre te otkriti sve čari koje ovo podneblje nudi u romantičnim jesenima.