Danas je moderna medicina samo ljubav prema novcu

114
pogledi
Ilustracija: noonpost.org

Nekada se medicina provodila sa sustavom kontrole i ravnoteže na mjestu.

Iako nikada nije vođena egzaktnom znanosti, operacija mozga bez anestezije i vađenja krvi bila je uobičajena praksa u srednjem vijeku. Medicina je barem jednom imala integritet – iako je, bez sumnje, trebala ozbiljna poboljšanja. Nažalost, Hipokratova zakletva, obećanje koje su liječnici dali da će prakticirati medicinu s integritetom, zamijenjena je korporatizmom na poraznoj razini.

Zakletva koju je uveo Hipokrat u staroj Grčkoj sadrži više principa, ali oni istaknuti su:

“Spriječit ću bolest kad god to mogu, jer je prevencija poželjnija od liječenja … i neću se sramiti reći ‘ne znam’, niti ću se ustručavati pozvati kolege kad su njihove vještine potrebne za oporavak pacijenta.”

Prva točka je u potpunosti izokrenuta. Više ne prakticiramo preventivno liječenje jednostavnim lijekovima kao što su organska hrana, svježi zrak, prirodno bilje i smanjenje stresa. Svi smo dio suvremene medicinske paradigme, koja u potpunosti ignorira ovu jedinstvenu točku Hipokratove zakletve (a da ne spominjemo dio koji se odnosi na poštivanje privatnosti pacijenta).

Postoje čak i medicinski časopisi koji promoviraju važnost liječenja, a ne prevenciju. Kako je to moguće? Uz mrkvu koja liječi rak i kokosovo ulje koje sprječava kognitivna oštećenja? Ovo su neka od najvažnijih banalnih lijekova, a zanemareni su zbog nametnutih novih pogleda na održavanje zdravlja.

Druga točka, “Neću se sramiti reći ‘ne znam'” zamijenjena je sa ‘Znam sve’ ili čak ‘Znam, ali neću reći’, dok medicinski časopisi, po nalogu poljoprivredne i farmaceutske industrije, s biotehnološkom znanosti, proizvode lažnu znanost koja borbu protiv GMO-a čini gotovo nemogućom. Propaganda protiv bilo koje znanosti koju ne financira Monsanto je smiješna. Ali nije nemoguća, kad shvatite da je izvorna svrha medicine – liječenje – dobila drugu svrhu – zaradu.

Često doktori zarađuju sve manje novca, a osiguravajuća društva i farmaceutske tvrtke, uz Monsanto i one koje nam pružaju kancerogene GMO proizvode, zarađuju sve više novca. Da je Hipokrat danas živ, ne bi mogao vjerovati na koji način je moderno društvo pretvorilo ‘plemeniti’ poziv zdravstvenih djelatnika u ništa manje nego mafijaški reket.
Tužno je. Moderna medicina nije ljubav prema čovječanstvu, to je ljubav prema novcu.

“Gdje se voli umijeće medicine, tu se voli i čovječanstvo” – Hipokrat

(naturalsociety.com / Ružica Knezović Prlić)