BIJELA KUĆA POTVRĐUJE: Trump i Putin dogovaraju bilateralni sastanak

17
pogledi

Ono što su Bush, Clinton i Obama pokušali, Trumpu bi možda zaista moglo i uspjeti. Američki predsjednik je razgovarao o mogućnosti organizacije prvog bilateralnog sastanka s Rusima, potvrđeno je iz Bijele Kuće, rezidencije gdje bi se prvi susret trebao odigrati.

Dvije velesile mogle bi pregovarati o svojim ratnim podvizima i udružiti snage u rješavanju problema u Siriji, Ukrajini, Sjevernoj Koreji te smanjiti tenzije kada je riječ o potencijalno kobnoj oružanoj utrci.

Navikli smo na javna eksponiranja bojnih igrački i platonsko nadjačavanje Trumpa i Putina, novo iznenađenje mogao bi biti “prijateljski“ i “konstruktivan“ razgovor dva predsjednika. Nakon telefonskog poziva u kojem je 20. ožujka Trump prouzrokovao kontroverznu debatu svojim prijateljskim nastupom usred nastajućih tenzija između Zapada i Rusije, kada je Putinu čestitao na ponovnoj pobjedi na tzv. “izborima“ i predložio susret u Bijeloj kući, Trump je izjavio kako je suradnja s Rusijom dobra stvar, a ne loša. Američki predsjednik za javnost je prokomentirao da je imao „vrlo dobar razgovor s Putinom“ i da očekuje „da će se vjerojatno sastati u bliskoj budućnosti da rasprave o oružanoj utrci“ koja bukti izvan kontrole.

Oni nam mogu pomoći riješiti probleme sa Sjevernom Korejom, Sirijom, Ukrajinom, ISIS-om, Iranom i čak nadolazećom oružanom utrkom. Bush je probao uspostaviti odnose, ali nije bio dovoljno »pametan«. Probali su to i Obama i Clinton, ali nisu imali energiju ili kemiju!” Trump je ‘tweetao’ dan nakon svog poziva s Putinom.

Američki je predsjednik uzburkao javno mnijenje i zapalio debate svojim prijateljskim tonom prema Putinu i čestitkom na pobjedi za glasovanje koje se naširoko osporava kao neslobodno i nepošteno.

Dva tjedna nakon poziva napetost između Amerike i Rusije eskalirala je kada je Trump, zbog tvrdnji Velike Britanije o otrovanju bivšeg špijuna Sergei Srpala i njegove kćeri, izbacio iz Amerike 60 ruskih diplomata, na što je Putin odgovorio izbacivanjem američkih diplomata i zatvaranjem američkog konzulata u Sv.  Petersburgu prošli tjedan.

Yury Ushakov za rusku je državnu novinarsku agenciju RIA novosti potvrdio dogovor između predsjednika, dodajući, „Ako sve prođe dobro, nadam se da amerikanci neće odustati od svog prijedloga da raspravimo o mogućnosti održavanja susreta. Prema priopćenju našeg predsjednika, Trump je onaj koji je predložio da se prvi sastanak održi u Washingtonu, u Bijeloj kući.”

S obzirom na pogoršanje odnosa, Ushakov je u ponedjeljak prokomentirao planove o Trump – Putin susretima: “Nadam se da će nam situacija dozvoliti da raspravimo o problemu. Vjerujemo da je vrlo važno i nužno za obje države i cijelu međunarodnu zajednicu da se sastanak održi”, izvještava Interfax.

No ovo bi mogla biti samo jedna od provokacija, sudeći prema bivšem KGB agentu i nezavisnom analitičaru vanjske politike Vladimir Frolovu. Naime, razotkrivanje detalja o pozivu mogao bi biti pokušaj da Rusija Trumpa ocrni u očima svojih građana. Što se tiče Putina, Frolov komentira: 2Mislim da je njegova cijela strategija sad usmjerena da zadobije privatni sastanak s Trumpom i šarmira ga”.

Putin je posljednji put posjetio Bijelu kuću 2005., za vrijeme pregovora s Bushem koji je Rusiju okarakterizirao kao »snažnog saveznika« u ratu protiv terorizma. Nakon godina strateškog nadjačavanja i hladnog kalkuliranja koje bi moglo kulminirati svjetskim ratom, možda ćemo imati priliku svjedočiti scenariju gdje će vođe redefinirati svoj položaj. U svakom slučaju, čini se da je Trump previdjeo javnu reakciju i konfliktnu atomsferu demokratski nastrojenih amerikanaca. Čak su i republikanci kritizirali ovaj potez, a senator John McCain rekao je da je Trumpova čestitka Putinu “uvrijedila svakog ruskog građanina kojem je oduzeto pravo glasovanja na slobodnim i poštenim izborima”. Tipično je da predsjednik države u kojoj je demokracija zasnovana na vlasti i instrukcijama korporacija podržava totalitarizam koji i sama suptilno prakticira.