Andrej Plenković sastao se s povjerenicom za digitalno gospodarstvo

57
pogledi

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s povjerenicom za digitalno gospodarstvo i društvo Mariyom Gabriel.

Andrej Plenković sastao se u petak, 23. ožujka u Banskim dvorima s povjerenicom Europske komisije za digitalno gospodarstvo i društvo Mariyom Gabriel, kako bi raspravio o hrvatskim inicijativama za uključivanje u europsko digitalno tržište.

Digitalna agenda za Europu jedna je od temeljnih europskih inicijativa, čije su mjere usmjerene na unaprjeđenje informatičkih kompetencija stanovnika zemalja EU i donošenje politika za kreiranje jedinstvenog digitalnog tržišta, kroz koje vlada nastoji potaknuti razvoj gospodarstva.

Na sastanku u Ministarstvu kulture sudjelovali su i Krešimir Partl te potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta Dubravka Šuica, a kako je priopćeno, Hrvatska je primila pozitivne komentare s ozbirom na danas održani Dijalog s Građanima na temu “Digitalna budućnost Europe”, istaknuvši da su digitalne vještine pokretač gospodarskog rasta u Europi.  Nastojanja Hrvatske da aktivno podupire poduzetnike u implementaciji novih tehnologija i informatičkoj edukaciji, ocijenjena su kao izrazito relevantna s obzirom da je neophodno da poduzetnici imaju pristup potrebnim alatima i poticaj od države u procesu digitalne transformacije.

Plenković je iskazao spremnost Hrvatske na angažman u ostvarenju zadanih ciljeva te poručuje da je jedan od prioriteta Vlade digitalizacija javne uprave. Osmišljeni su brojni projekti koji bi imali doprinijeti realizaciji svakodnevnih zadaća u pogledu brzih, pouzdanih i povezanih digitalnih mreža koji podupiru državnu ekonomiju, poduzeća i europske inovatore. O načinima na koje će se to postići porazgovarao je s potpredsjednikom Europske komisije Andrusom Ansipom, zaduženim za jedinstveno digitalno tržište.

Vlada je, tvrdi Plenković, svjesna važnosti digitalnog društva. Uskoro možemo očekivati i donošenje sveobuhvatne Digitalne strategije koja će omogućiti uspješnije uključivanje Hrvatske u europsko digitalno tržište.