Vijetnamska aktivistica zadržana nakon europske turneje zbog borbe za ljudska prava

34
pogledi
bbc.com
Mai Khoi, strastvena aktivistica i pobornica prava na slobodu govora zadržana je na povratku s europske turneje u još jednom potezu totalitarističkog režima da kazni oponente jednostranačke vlasti.

Jutros je na Noi Bai aerodromu u Hanoiu pritvorena pjevačica Mai Khoi, zbog svojih radikalnih i provokativnih nastupa, javnosti poznata kao nova Lady Gaga. Riječ je o novom pokušaju jednostranačke vlasti da utiša pobornike za slobodu i ljudska prava, a ovo je samo jedan u nizu osvetničkih manevara koje je mlada umjetnica, zajedno s ostalim aktivističkim proponentima doživjela tijekom posljednjih nekoliko godina.

Mai Khoi jedna je od desetak pobunjenika protiv komunizma koji se nalaze na ‘watch’ listi komunističkog Vijetnama. Prema izvještaju organizacije Human Rights Watch (HRV) situacija se s obzirom na ljudska prava u Vijetnamu tijekom prethodne godine drastično pogoršala, a mlada je pjevačica dospjela na listu kada je u studenom, prošle godine, protestirala protiv Trumpova posjeta.

Njezino zadržavanje odgovor je na aktivističke akcije determinirane u borbi protiv političke netolerancije, a Khoi je bila jedna od boraca koji su 2016. godine pokušali zadobiti stolice u vijetnamskom parlamentu. Premda nije dobila zabranu putovanja, zaplijenjene su kopije njezina najnovijeg albuma Dissent, a prema riječima njezinog supruga Ben Swantona, „Imigracijski službenici ispitivali su ju o njezinim pokretima i aktivnostima dok je bila u Europi“, priopćavaju s BBC-a.

Zamjenik azijskog direktora HRW-a Phil Robertson, rekao je za Guardian “Ona je netko tko je suviše eksponiran da bi ju doslovno ostavili na miru“.

Vlasti postaju sve odvažnije. Mislim da Vijetnamska vlada osjeća da su Amerika i druge države zaposlene negdje drugdje i to im ostavlja dovoljno prostora da zatvaraju oponente na način na koji su to htjeli činiti u prošlosti“, tvrdi Robertson.

Političko zlostavljanje nije ništa neobično pod okriljem totalitarizma, gdje je palica i dalje osnovno sredstvo pokoravanja. Prema izvještaju Human Rights Watcha, u Vijetnamu je barem 129 ljudi trenutno zadržano zbog protestiranja ili kritiziranja vlade.

Vlasti su previdile veliku ekonomsku i socijalnu promjenu posljednjih godina ali postoji stogo državno cenzoriranje medija i prodemokratskim se aktivistima redovno prijeti, zlostavlja ih se i zatvara.“

Khoi je samo jedna od mnogih, koja je zbog odvažnih stavova i visokog profila na meti nasilničkih vlada. Agresivni tretman priredili su joj i prošle godine u vrijeme Trumpovog posjeta.

Pozvali su moje roditelje na ispitivanje, upali na dva moja koncerta, tražili mog stanodavca da me izbaci iz kuće, odbili moju zamolbu da živim u Hanoiu i stavili me pod konstantan nadzor“, izjavljuje za Washington Post mlada umjetnica.