20/09/2017
Home1Zagrebački Esplanade prvi certificirani hotel s gluten ‘free’ ponudom

Zagrebački Esplanade prvi certificirani hotel s gluten ‘free’ ponudom

U Europi je više od 70 osoba osjetljivo i netolerantno na gluten, te je 11 milijuna oboljelih od celijakije. Ovim osobama potrebno je osigurati bezglutensku prehranu koja nije često u ponudi hotela i restorana. No, zagrebački Hotel Esplanade, koji je oduvijek težio izvrsnosti u pružanju usluga gostima, prepoznao je značaj Bosk gluten free standarda, te je implementacijom strogih standarda stekao naslov prvoga hrvatskog certificiranog hotela s gluten free ponudom.

Riječ je o standardu koji je namijenjen ugostiteljima, te pruža praktična znanja o pripremi, posluživanju i distribuciji bezglutenskih jela, a razvila ga je tvrtka Bost. U Hotelu Eslpanade Bosk gluten free standard predstavili su direktor tvrke Bosk, Denis Deloga, i Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta, Sveučilišta u Rijeci, koji su uručili i direktoru hotela Ivici Krizmaniću prvi gluten free certifikat u Hrvatskoj.

Deloga je iznio svoje osobno iskustvo budući da živi na strogom bezglutenskom režimu te, kako je rekao, to ga je i potaknulo da razvije hrvatski gluten free standard. Naglasio je kako će se uvođenjem Bosk gluten free standarda omogućiti osobama na bezglutenskom režimu siguran posjet restoranima i hotelima u Hrvatskoj.

“Ova ideja u Hrvatskoj je originalna, a ugledali smo se u tome na one najbolje u Europi. Taliijani su u samome vrhu, oni su najviše razvili osjetljivost po pitanju celijakije. Tako primjerice u Firenzi ne postoji restoran koji nema gluten free standard“, istaknuo je Delonga.

PR i marketing manager Esplanade hotela, Sanda Sokol, istaknula je kako se povećala potražnja gostiju hotela za jelima bez glutena.

“Već prije nekoliko godina smo uvidjeli potrebu, pa smo na jelovniku označili jela bez glutena kako bi gostima olakšali odabir prilikom naručivanja. Ponosni smo da smo prvi hotel s gluten free certifikatom i nadamo se kako će ostali hoteli u Hrvatskoj slijediti naš primjer. Certifikat će omogućiti da naši gosti na bezglutenskom režimu prehrane s povjerenjem mogu naručiti bezglutenska jela i uživati u njima”, rekla je Sokol.

Uz mnoge uzvanike na predstavljanju je bila predsjednica Hrvatskoga društva za celijakiju, Ružica Lah, koja je pozdravila uručenje Bosk gluten free certifikata Hotelu Esplanade.

“Brojni su problemi oboljelih od celijakije. Najveći je problem što je ta bolest okidač mnogih bolesti. Na ovu opasnu bolest se često ne misli. Ona se ne prepoznaje jer ima skrivene simptome. Čak se i pretrage krivo rade. Osobama koje su oboljele od celijakije potrebna je stroga, doživotna bezglutenska prehrana. Nadam se da će takva prehrana biti u restoranim i hotelima kako bi se pomoglo tim osobama”, rekla nam je Lah.

Nakon predstavljanja Bosk gluten free standarda i uručenja certifikata, uzvanici su mogli kušati bezglutenske delicije koje je osmislila i pripremila Ana Grgić sa svojim timom kuhara, a jela su poslužena prema novousvojenim Bosk gluten free standardima.

Ivana Vranješ

Naslovna fotografija: Esplanade Zagreb Hotel; Plush Global Media (Google Maps)

Predstavnici obitelj
U Beogradu uspješno

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.