20/10/2017
Home1Uručene diplome polaznicima XVII generacije Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH

Uručene diplome polaznicima XVII generacije Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak  je održana svečana promocija  XVII generacije polaznika  jednogodišnjeg stručnog diplomatskog studija Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Promovirano je 42 polaznika, a diplome su polaznicima uručili  predsjednica Republike Kolinda Grabar  Kitarović i  potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova   Davor Ivo Stier.

Ravnatelj Diplomatske akademije Mladen Andrlić je rekao  da  ovo  generacija sjajnih polaznika, među prvih pet najboljih  te su se iskazali svojim uspjehom, marljivošću, ali i domoljubljem.

 Čestitke  polaznicima uputila je predsjednica Republike  Kolinda  Grabar  Kitarović koja se osvrnula i na  novu  Strategiju  vanjske i europske politike. Naglasila je da Strategija treba obuhvatiti sve rastuće  geopolitičke izazove, od energetske i vodne sigurnosti  do  hibridnih ugroza i migracija.

„Nova Strategija treba biti  provedbenom sastavnicom i nove Strategije nacionalne sigurnosti: Vjerujem kako će novi strateški zamah Ministarstva vanjskih i europskih poslova, na čelu s ministrom Davorom Ivom Stierom te novi  Zakon o vanjskim i europskim poslovima koji je u pripremi  položiti tome dobre temlje“rekla je Grabar Kitarović. Naglasila je da hrvatsku diplomatsku mrežu treba reformirati  i s jedne strane popuniti praznine na geopolitičkoj karti svijeta, a s druge strane prilagoditi pokrivanje u državama članica EU uvjetima članstva. Upozorila je da Hrvatska nema veleposlanstva u nekim državama skupina G20 ili ključnih regionalnih diplomatskih središta na nekim  kontinentima kao što je Afrika.

 Predsjednica je rekla da novu snagu  hrvatskoj vanjskoj politici  će donijeti nedavno parafirani Sporazum o razvijanju vanjskotrgovačke suradnje između  Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Hrvatske gospodarske komore, a on predstavlja mehanizam buduće gospodarske suradnje. Također iskorak treba učiniti i u  području javne diplomacije . Predsjednica je rekla kako se od diplomata traži  sposobnost  pokrivanja novih područja, posebice gospodarstva i javne diplomacije.

„Moramo  pružiti priliku novim naraštajima diplomanata koji su stasali u posljednjih 15-tak godina, imali prilku učiti  od onih  koji su četvrt stoljeća predano radili na međunarodnom priznanju  Republike Hrvatske i uspostavi diplomatskih odnosa s prijateljima diljem svijeta. Vjerujem u potencijal službe vanjskih poslova koju treba pomladiti i ojačati, a tome treba pridonijeti i Diplomatska akademija i   XVII generacija polaznika“,zaključila je predsjednica.

Jedan od polaznika Diplomatske Akademije je i Ivan Barbarić koji je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore..

„ S obzirom na trenutnu funkciju koju obnašam u svakom slučaju  ova  Diplomatska  akademija daje mi mogućnost da se unaprijedim profesionalno i osobno.  Tijekom studija imali smo  predavanja predavača iz  raznih stručnih područja, te smo kroz sudjelovanje na predavanjima, ali i u  institucijama dobili dotatnu širinu znanja koja će nam pomoći u svakodnevnom poslu i u budućnosti“, rekao je Barbarić. Polaznica Lea Perović radi  na Sveučilištu u Rijeci u uredu rekotra..

„Odlučila sam se upisati Diplomatsku akademiju  jer mislim da to ima veze s onim što sam stuirala na Ekonomskom fakultetu, a to je gospodarstvo Europske unije. Željela bih se okušati i u diplomaciji“, rekla je Perović koja je rekla da su predavači izuzetno  kvalitetni.

„ Kao i mnoge moje kolege iz Ureda predsjednice Republike i Ministarstva vanjskih i europskih poslova imam samo riječi  hvale za ovaj studij. Znanja koja smo stekli su dragocjena i omogućavaju nam da  u svojim matičnim kućama radimo svoj posao kvalitetnije nego prije. Pridonosimo i uspjehu institucije i na bolji način možemo služiti hrvatskim građanima“ rekla je Helena Kasanić, tajnica Kabineta za  gospodarstvo u Uredu predsjednice Republike.

 

Ivana  Vranješ

FOLLOW US ON:
Tijekom prvih pet mj
Da mogu birati, zapo

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.