20/09/2017
Home1U Beogradu uspješno predstavljen Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

U Beogradu uspješno predstavljen Kongres poduzetnica jugoistočne Europe

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, manifestacija koja predstavlja najveće poslovno okupljanje žena u ovom dijelu Europe od kada postoji tržišna ekonomija, a koja će se održat u Zagrebu na Dan žena, 8. ožujka 2017. godine, uspješno je predstavljen u Srbiji.

branislava-simanic-lijevo-na-fotografiji-i-sanela-dropulic-u-privrednoj-komori-srbije

Na konferenciji za novinare upriličenoj u Privrednoj komori Srbije u utorak, 24. siječnja, u nazočnosti velikog broja medija, predstavljen je ovaj veliki projekt kojim se jača žensko poduzetništvu jugoistočne Europe, a u organizaciji Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – Poduzetnica.hr i Grada Zagreba, te pod pokroviteljstvom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, te potpredsjednice hrvatske Vlade, Martine Dalić.

“Poduzetnice Hrvatske i Srbije srušit će uvriježenu već desetljećima paradigmu da između dvije države uspješno surađuju samo kriminalci. Upravo suprotno, stotine i stotine žena i u jednoj i u drugoj državi, koje su krenule u vlastite poslovne projekte, kroz pošteni i marljiv rad, disciplinirano i samozatajno pokazuju i pokazat će da suradnja među poduzetnicama ne poznaje nacionalnost, granice, prepreke, nego samo uspjeh, zajedništvo i kreativnost koja donosi rezultate. A prvi rezultat te suradnje je i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe koji, iako se održava u Zagrebu, svestrano pomažu i podupiru u pripremi i provedbi brojne organizacije i poduzetnice iz Srbije kojima se od srca zahvaljujemo. Među prvima to je bila Privredna komora Srbije, čiji su primjer slijedili i slijede mnogi u ovom partnerstvu žena u poduzetništvu”, ustvrdila je na konferenciji za novinare Sanela Dropulić, idejna začetnica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

hrvatske-poduzetnice-na-konferenciji-u-privrednoj-komori-srbije

Nazočnim novinarima, kao i izaslanstvu hrvatskih i srpskih poduzetnica i poduzetnika na konferenciji, obratila se i Branislava Simanić, sekretar Privredne komore Srbije, institucije koja je suradnik na organizaciji Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe.

“Predstojeći Kongres poduzetnica jugoistočne Europe kroz suradnju s Privrednom komorom Srbije potaknut će poduzetnice iz Srbije da se u što većem broju pridruže Kongresu i svim poduzetnicama iz regije. Žensko poduzetništvo je zaista postalo jedan od najznačajnijih pokretača ekonomija država jugoistočne Europe i to je ono čemu mi planiramo težiti u narednom periodu kroz projekte Privredne komore Srbije i Sektora poduzetništva PKS, koji će nastaviti snažno podržavati i poticati razvoj ženskog poduzetništva”, rekla je Branislava Simanić ispred Privredne komore Srbije.

izaslanstvo-hrvatskih-i-srpskih-poduzetnica-u-privrednoj-komori-srbije

Kongres koji će se održati na Zagrebačkom Velesajmu – kongresni centar, a u nazočnosti više od 600 poduzetnica iz Bugarske, Rumunjske, Kosova, Albanije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske, u nazočnosti i govor u protokolarnom dijelu i predsjednice Hrvatske te potpredsjednice hrvatske Vlade, u radnom dijelu otvorit će ugledna poduzetnica iz Srbije Dragana Jovanović, koja se također obratila nazočnima na press konferenciji.

“Na dva načina sam ponosna što sam učesnica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe. Prvo, zato što sam sama poduzetnica već dvadeset godina i znam iz vlastitog iskustva kako je istovremeno i teško i divno voditi vlastiti, ženski posao. I greške i uspjesi pripadaju isključivo nama. Drugo, moja misija kao life i business coucha je da naučim poduzetnice i poslovne žene kako da ovladaju stresom, umjesto da stres ovlada njima i da u uspješnoj poslovnoj karijeri uspostave tzv. work-life ravnotežu, koja je, tvrdim iz svakodnevnog rada s poduzetnicama, najveći izazov uspješnih poslovnih žena u današnjem vremenu”, objasnila je novinarima Dragana Jovanović.

Snaga ženskog poduzetništva u jugoistočnoj Europi posljednjih je godina doživjela procvat. Iako žensko poduzetništvo nije tradicionalno ukorijenjeno u ekonomije država jugoistočne Europe, posljednjih godina sve više žena pokreće, na krilima kvalitetnih start up-ova, svoja poduzetništva koja prerastaju nerijetko u srednje velike tvrtke do 50 zaposlenih.

Žensko poduzetništvo postalo je jedan od najznačajnijih pokretača ekonomija država jugoistočne Europe te u pojedinim gospodarstvima (npr. Slovenija i Hrvatska) već zauzima više od 20 posto ukupnih ekonomskih aktivnosti. Iz navedenih razloga, Kongres poduzetnica jugoistočne Europe po prvi će puta na jednom mjestu okupiti žene koje svoju egzistenciju osiguravaju na realnom tržištu, te marljivo i neumorno potiču žensko poduzetništvo prema rastu i razvoju.

Kongres poduzetnica jugoistočne Europe bit će platforma osiguranja razmjene iskustava, stvaranja poslovnih kontakata, povezivanja i unaprjeđenja poslovne mreže poduzetnica, kako bi im pristup i opstanak na tržištu država iz kojih dolaze, ali i regije bio što kvalitetniji, a put do željenog poslovnog uspjeha što izvjesniji.

Cilj Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe je osigurati:

• inovativan pristup umrežavanju poduzetnica regije
• logistiku za promociju i razvoj poduzetničkih aktivnosti žena ovog dijela Europe
• razmjenu iskustava i zajedničku informativnu platformu kroz www.poduzetnica.hr Virtualni ženski poduzetnički centar
• kreiranje novih tržišta, poslova i poslovnih platformi
• provedbu kontinuiranih edukacija kao najboljeg ulaganja u poduzetništvo – Kreativni inkubator
• snažnu motivaciju za pokretanje i razvoj poduzetništva
• angažiraniju poslovnu aktivnost žena
• poticanje konkurentnosti i izvrsnosti među poduzetnicama
• smanjenje marginaliziranog položaja žena u poslovnom svijetu u mnogim društvenim sredinama
• otvaranje mogućnosti za učinkovito pozicioniranje ženskih poduzetničkih aktivnosti u Europskoj Uniji.

Zagrebački Esplanad
Briljantna Hrvatska

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.