20/09/2017
Home1Snaga žena u poduzetništvu jugoistočne Europe leži na međusobnom uvažavanju i povezivanju

Snaga žena u poduzetništvu jugoistočne Europe leži na međusobnom uvažavanju i povezivanju

Nema veće pokretačke snage od snage žena – običavala je govoriti Margaret Thatcher, bivša britanska premijerka. A upravo je ta poruka odaslana s nedavnih skupova žena u poduzetništvu održanih u Sarajevu i Skopju, gdje je predstavljen i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, koji će u Zagrebu okupiti više od 600 sudionica i sudionika

Kongres nema kotizacije, uz slobodan ulaz za sve zainteresirane s prethodnom prijavom na link.

Žene u poduzetništvu i u Sarajevu i Skopju odaslale su jedinstvenu poruku, a to je da se na realnom tržištu može uspjeti predanim, discipliniranim radom, a položaj poduzetnica unaprijediti međusobnim uvažavanjem i suradnjom.

“Ženskom poduzetništvu treba potpora, treba razumijevanje i zajedničko djelovanje. Zato radimo na njegovom osnaživanju, na edukacijama, čak i na izradi makedonske strategije za razvoj poduzetništva u žena. Zajedno se moramo izboriti za bolje uvjete poslovanja žena, kako u Makedoniji tako i na međunarodnoj razini, jer samo tako možemo doći do željenog rezultata. Predlažemo i osnivanje regionalnog centra za žene u poduzetništvu koji bi djelovao u pravcu međusobnog povezivanja, poslovanja, ostvarivanja boljeg poduzetničkog ozračja za sve žene bez obzira u kojoj državi poslovale”, ocijenila je Valentina Disoska, predsjednica Udruženja poslovnih žena Makedonije na poslovnoj manifestaciji Global women leaders summit, koja je upravo u tijeku u Skopju.

Dodala je kako iz navedenih razloga svestrano makedonske žene podupiru i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, kojega će rado pohoditi 8. ožujka ove godine u Zagrebu.

Aida Zupčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena Bosne i Hercegovine koja će također sudjelovat i na Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe, ističe kako susreti i okupljanja poduzetnica u regiji pomažu ukazati na ključne probleme.

“Problemi poduzetnica su brojni, od nedostatka financijske podrške ženama poduzetnicama, preko administrativnih barijera, pa sve do nepostojanja odgovarajućih ustanova u manjim lokalnim zajednicama, a koje su neophodno za organizaciju posla jednoj ženi, poput vrtića, produženih boravaka.”, istaknula je Aida Zupčević, upozoravajući i kako u BiH još nemaju ni službeni podatak o broju tvrtki koje su u vlasništvu žena.

Potporu Kongresu poduzetnica jugoistočne Europe izrazila je poduzetnica i direktorica Udruženja poslovnih žena, Kosova Syzane Aliju, koja će također za nekoliko dana doći u Zagreb na najveće regionalno okupljanje žena u biznisu ovog dijela kontinenta.

“Osjećam se doista sretnom da mogu biti dijelom ženskog poduzetničkog okupljanja, umrežavanja i suradnje, među kojima su skupovi u regiji, od Skopja do Zagreba. Zato dolazim i na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jer je to velika čast u pravcu zajedničkog djelovanja”, poručila je prva žena kosovskog udruženja poslovnih žena, Syzane Aliju.

Upoznavanje, umrežavanje i zajednički rad – ključ je uspjeha žena u poduzetništvu i za Biljanu Planić, predsjednicu Udruženja poslovnih žena Vizija Srbija.

“Djelovanje žena usmjereno razmjeni iskustava i kroz okupljanja u regiji jedan je od prvih koraka koje trebamo koristiti. Bilo da to radimo preko naših udruženja ili privatno. Dolazim i u Zagreb na Kongres poduzetnica jugoistočne Europe, jer što se više viđamo, bez obzira s koje strane dolazili, možemo iznijeti svoje stavove, razmišljanja i pravce djelovanja. Jer zajedno smo jače”, komentirala je Biljana Planić.

Regionalni skupovi poduzetnica organizirani od Ljubljane do Skopja posljednjih tjedana uvelike rade u pravcu poboljšanja položaja žena na realnom tržištu. Kongres poduzetnica jugoistočne Europe na kojega dolazi 8. ožujka ove godine više od 600 sudionica i sudionika uvelike će pomoći u tom pravcu.

“Raduje me vidjeti entuzijazam i želju za povezivanjem i suradnjom žena bez obzira u kojoj državi jugoistočne Europe ustrajno i marljivo pokušavale graditi svoje poduzetništvo. Kada smo prošle godine krenuli s pripremama Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, kolegice poduzetnice od Ljubljane do Sofije i Tirane spremno su pomagale i još pomažu našu organizaciju, ne pitajući za bilo što osim da ova manifestacija prođe u najboljem ozračju međusobnog uvažavanja i potpore. I to je najbolji dokaz koliko žene ne poznaju granice kada je zajedništvo u poduzetništvu u pitanju”; komentirala je Sanela Dropulić, voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra – organizatorica Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe.

FOLLOW US ON:
Stjepko Mamić preds
Ljiljani Pranjić do

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.