23/10/2017
Home1SIRIJA – ODLUČUJUĆA TOČKA SUKOBA ZAPADA I RUSIJE

SIRIJA – ODLUČUJUĆA TOČKA SUKOBA ZAPADA I RUSIJE

 

Nije nimalo slučajno što su se prosvjedi u Siriji, protiv Bashara al-Assada, počeli događati u vrijeme tzv. „arapskog proljeća“. Zapad je nakon ubacivanja plaćeničkih grupacija koje su uništile stabilne režime unutar Libije, Tunisa, Egipta itd… odlučio završiti svoj posao u Sirijskoj Arapskoj Republici. Smatrano je tada, posebno u Obaminoj administraciji, kako će jednim udarcem riješiti sve „despote“ arapskog svijeta i postaviti uglavnom radikalne islamske pokrete na čela država, kojima će vladati netko poput Morsija u Egiptu, kojega je kasnije narod izbacio s trona ili jednostavno da će imati poslušnike koji će napraviti u tim zemljama sustav parlamentarne demokracije. Na primjeru današnje Libije vidimo da to nije nikako bio dobar potez.

U Siriji to nije uspjelo. Niti vrlo vjerojatno neće. Sirija je postala odlučujući faktor otpora velikim silama, gdje Rusija i Iran čuvaju Assadov režim, ali i suverenitet države. Samim time, Sirija je postala gubitak Zapadu. Zašto bi uništili zemlju u kojoj su mirno živjeli muslimani, kršćani i druge vjeroispovjesti? Zbog čega se pokušava pokoriti zemlja koja je prije 2011. godine imala stabilan napredak u ekonomiji? Razlog je u tome što Sirija doista jest faktor, kolateralna žrtva gdje SAD i EU žele postići konačnu pobjedu nad Rusijom. Kako ekonomski, njezinom destabilizacijom, tako i pokazujući vojnu snagu. Ne uspijeva im. Održi li se aktualna legalna i legitimna vlast u Siriji te rat završi na štetu terorističkih grupa prisutnih u toj zemlji, Rusija je pobijedila. Nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama, Amerika polako počinje okretati glavu od Sirije. Sve do onog trenutka kada je očito netko pritisnuo Trumpa dovoljno jako da ipak odluči nastaviti napade, većinom propagandne naravi protiv sirijskog predsjednika. Iako, i taj dio se stabilizirao. Većinom napadi koji se događaju, poput onoga gdje je Assad optužen za korištenje kemijskog oružja protiv civilnog stanovništva, dolaze od poraženih ostataka klike oko Hillary Clinton i bivše Obamine administracije. Assad je dobro rekao u jednom intervjuu nedavno, da ako Sirija drži kemijsko oružje kojim je navodno napala civile, a zašto onda tim istim kemijskim oružjem potpuno ne uništi radikalne islamske teroriste koji prijete samom opstanku zemlje?

Obzirom da upravo krug oko Clinton uviđa da nije moguće napraviti „dobar posao u Siriji“, oni kreću primjerice šaljući Megyn Kelly sa Fox Newsa u Sankt-Peterburg, na forum održan prije nekoliko dana gdje je sudjelovao ruski predsjednik Putin kako bi mu postavljala klasična, glupa, neobjektivna pitanja o ruskom utjecaju putem cyber tehnologije na nedavne američke predsjedničke izbore. Kelly ga je između ostalog pitala o utjecaju portala Sputnik na širenje ruske propagande, koje je prije nekoliko dana označio kao „neprijateljske“ i novoizabrani francuski predsjednik Macrone, te o činjenici kako su „nezavisni“ američki izvori utvrdili rusko uplitanje u američke izbore. Što će Putin reći nego joj se nasmijati i upitati je je li pročitala te izvještaje, nakon čega se novinarka očito malo zbunila i dala do znanja da jasno da nije, ali gledajte, to su rekli nezavisni američki izvori pa to mora biti tako. Rekli su to i 2003. godine kada su iračko vodstvo optuživali da posjeduje oružje masovnog uništenja pa ga kasnije nisu nikada pronašli.

Zaključno, Sirija kao zemlja, kada izađe iz ovog rata postati će poprište dugogodišnjih izgrađivanja zemlje i vrlo vjerojatno desetljećima neće uspjeti postići trajnu političku i ekonomsku stabilnost. Međutim održi li se sekularni politički program države, SAD i EU više neće moći upirati prstom na nju i tražiti nove načine kako ju destabilizirati. Oni će se možda napokon složiti da bi to trebalo razmotriti u možda Saudijskoj Arabiji, koju Amerikanci štite zadnjih šezdeset godina, a gdje se provodi brutalna vehabijska ideologija nad njezinim građanima i financira međunarodni terorizam.

 

IVAN POPOVIĆ

 

FOLLOW US ON:
FOTO Sevničani ugos
HDZ i Milan Bandić

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.