20/09/2017
HomePARTNERIVirtualni ženski poduzetnički centarPRVA GODINA VIRTUALNOG PODUZETNIČKOG CENTRA – iskustva članica i članova

PRVA GODINA VIRTUALNOG PODUZETNIČKOG CENTRA – iskustva članica i članova

Želja za unaprjeđivanjem poslovnih aktivnosti, upoznavanjem i zajednički rad s ostalim kolegicama i kolegama poduzetnicima, ‘konzumiranje’ sadržaja koji nude, networking, kvalitetnije povezivanje i razmjena iskustava, ali prije svega zajedničko djelovanje prema što kvalitetnijim aktivnostima na realnom tržištu – glavni su motivi zbog kojega je u godinu dana Virtualni ženski poduzetnički centar okupio 2012. članica i 63 člana.

I stalno raste broj novopridošlih poduzetnica i poduzetnica, ne samo iz Lijepe naše, nego sve više članova bilježi Centar iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore te Makedonije, čime je ovaj projekt postao i regionalni. S jednom glavnom misijom – snaženja ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito.

Ni trenutka pridružiti se članstvu Virtualnog ženskog poduzetničkog centra nije dvojila Ljiljana Rabik iz Slatine, vlasnica tvornice Zlatna nit, koja je poduzetnica 16 godina.

“Pridružila sam se Virtualnom ženskom poduzetničkom centru s velikim oduševljenjem ideji i realizaciji organiziranja žena, jer izgleda da nas nema, a u stvari nosimo cijeli teret krize kao samostalne poduzetnice, obrtnice, vlasnice OPG-a, samostalnih zanimanja. Kada je nastupila kriza, prvo su žene ostale bez posla i sa znatno smanjenom mogućnošću zapošljavanja, vezane uz obitelji, uz djecu. Ono što se ne primijeti u društvu i javnosti, da je velika količina njih preuzela stvar u svoje ruke i započela vlastiti posao. Borimo se sa ogromnim nametima gospodarstvu, preskupom državom, nesigurnim tržištem, kulturom neplaćanja, propisima koji se stalno mijenjaju, i kako to obično biva, sretne ako nam ostane nešto za našu djecu i/ili nas same. Što bi se reklo, šutimo i radimo. Zato je udruživanje jedna izuzetna stvar, da pomognemo jadna drugoj, da razmijenimo iskustva, da vidimo što se sve radi, s čime raspolažemo, kakve su mogućnosti”, iznosi svoje mišljenje Ljiljana Rabik.

Bez i jedne zadrške, Centru je u proljeće 2016. godine, pristupio i Siniša Prugovečki, vlasnik i direktor zagrebačke tvrtke Metroteka. Ne samo da je ovaj zagrebački poduzetnik svestrano prihvatio sadržaje koje nudi Virtualni ženski poduzetnički centar, nego je i postao zlatni sponzor Kongresa poduzetnica jugoistočne Europe, koji se organizira 08. ožujka 2017. u Zagrebu, želeći i financijski pomoći te ojačati projektima žensko poduzetništvo.

“Virtualni ženski poduzetnički centar jedna je od najvažnijih inicijativa u ovoj zemlji, budući kako će uključivanje žena u sve procese društva – uključujući naravno i gospodarstvo – osloboditi gomilu još nevidljivih potencijala za sve. Pokrenuti neku inicijativu naravno nije dovoljno, no ljudi koji vode Virtualni ženski poduzetnički centar poduzetnica.hr su, što se energije i posvećenosti tiče, hodajuće nuklearne bombe i samom svojom energijom donose promjene, odnosno najavljuju one veće. Užitak je surađivati s nekim za koga znaš da će sigurno ostvariti sve što je zacrtao”, istaknuo je svoje dojmove radom Centra, njegov član Siniša Prugovečki, dugogodišnji poduzetnik.

Dvije godine poduzetništva i godinu dana članstva u Virtualnom ženskom poduzetničkom centru broji i Gledis Šprah, poduzetnica iz Pule, vlasnica tvrtke Glam Style studio j.d.o.o.

“Postala sam članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra jer sam kao nova poduzetnica tražila da svoje usluge promoviram i prikažem putem interneta. U tražilicu sam upisala ‘žena poduzetnica, internet promidžba’ i izašlo mi je točno ono što sam tražila – Virtualni ženski poduzetnički centar. Kada sam pogledala sve objave, nisam se niti malo dvoumila, odmah sam stupila u kontakt s centrom i prihvatila članstvo”, prisjeća se poduzetnica Gledis Šprah.

Ističe i kako je kroz članstvo dobila priliku promovirati svoje usluge u mjeri u kojoj je htjela.

“Sve ono što sam smatrala bitnim navela sam u jednom velikom intervjuu. Prednost je bilo to što nisam imala cenzuru, niti ograničenja u pisanju teksta. Prednost ovog Centra vidim u dijeljenju međusobnih informacija i iskustva poduzetnica/ka i njihovo međusobno umrežavanje sa ciljem ponude i potražnje te dobre suradnje”, smatra vlasnica tvrtke Glam Style studio j.d.o.o i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Iz Nove Gradiške članstvu se pridružila Mirela Glavaš, poduzetnica koja je odmah nakon srednje škole krenula put realnog tržišta, prvo radeći uz svog oca, a da bi zatim i sama nastavila tradiciju obiteljskog posla. Danas je njezina tvrtka Kontoar d.o.o. jedna od vodećih knjigovodstvenih servisa u Slavoniji.

“Baviti se poduzetništvom u Hrvatskoj, bez obzira koliko godina poslujete, tijekom godina je pokazalo jedno – spremnost na brze promjene i prilagođavanje novim tehnologijama uz stalno, tako često spominjano, cijeloživotno učenje. Isto tako pokazalo se važno i razmjenjivati iskustva s drugim poduzetnicima”, istaknula je ova mlada poduzetnica.

Tako je i sama, istražujući mogućnosti – kako za sebe, tako i za moje klijente, naišla, između ostalih, stranicu Virtualnog poduzetničkog centra te nakon kratke i učinkovite komunikacije elektroničkom poštom, osobno joj se javila voditeljica, sada i poslovna suradnica, voditeljica Centra – Sanela Dropulić.

“U zanimljivom zajedničkom druženju razmijenile smo svoja iskustva – našle niz dodirnih točaka, na kojima možemo zajedno raditi, te u par mjeseci osmislile i odradile par događaja te smo počele pripremati i projekte koje ćemo, zajedno, realizirati tijekom 2017. godine. Naravno, ono što je važno za naglasiti, kako ova suradnja nije zasnovana na tipičnim ‘zatvorenim’ poslovnim dogovorima, nego smo uvijek spremne prihvatiti i čuti izvrsne poduzetnice i poduzetnike – koji su uvijek dobro došli – te se uzajamnim poštivanjem rada svakoga od nas daje važnost ovakvih suradnji”, naglasila je članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Mirela Glavaš, ujedno i nositeljica projekta ‘Grad – prijatelj ženskog poduzetništva’, kojega će zajednički promovirati i provoditi Centar u 2017. godini u Hrvatskoj i regiji.

“U službu ženskog poduzetništva, ali i poduzetništva općenito sredinom 2016. godine stavio se i Danijel Pribanić, odvjetnik i pravni savjetnik poduzetnica.hr.

“Centru sam se pridružio kako bih znanja i iskustvo u radu s korporacijama prenio kolegicama i kolegama koji tek započinju svoj poduzetnički put. Imao sam dojam, a to mi se pokazalo i tijekom savjetovanja poduzetnica koje su nam se obratile s konkretnim pitanjima, da u praksi postoji velika potreba za obrazovanjem i savjetovanjem poduzetnica i poduzetnika o svim temama, od toga kako odabrati ime za firmu do toga koji porez i na koji način platiti. Poduzetnici često nemaju ni osnovnu sliku o tome od koga i zašto tražiti pomoć, jer ili ne poznaju materiju ili reagiraju tek kad zapadnu u poteškoće, ili kad trebaju platiti kazne”, analizira pravni savjetnik Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Danijel Pribanić, koji je volontirajući pri Centru uvelike pomogao misiji razvoja i pomoći članicama i članovima.

“Radom u Centru želim pripomoći da se izbjegne donošenje loših odluka, i da poduzetnice mogu učiti na primjerima drugih. Centar treba nastaviti s ovom vrstom aktivnosti i davati na uvid svima koje to zanima, o čemu smo do sad savjetovali naše korisnike i kako izbjeći neke pogreške u radu. Tu bi pomogla i pomoć nekog poslovnog anđela ili jednostavno poslovnog savjetnika, koji bi ocjenjivao projekte i pomagao u donošenju strateških odluka. Moj je cilj promovirati i vansudsko rješavanje sporova, pripremanje na rad inspekcija, promišljanje u donošenju poslovnih odluka, i svojim znanjem i iskustvom sam spreman pomoći svakome tko u tome vidi svoj interes”, ističe Danijel Pribanić.

Zagrepčanka Danijela Petrov, vlasnica igraonice i rođendaonice Happy, nedavno je postala poduzetnica, a s prvim danima vlastitih poslovnih aktivnosti, postala je i članica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

“Na preporuku prijateljice poduzetnice odlučila sam se pridržiti Virtualnom ženskom poduzetničkom centru. Kako sam u poduzetništvo ušla u potpunosti nova i neiskusna, no puna entuzijazma i želje za pokretanjem vlastitog poduzetničkog pothvata, odlučila sam se učlaniti u Virtualni ženski poduzetnički centar, koji pomaže i podupire razvoj ženskog poduzetništva kroz motivaciju, razmjenu znanja i iskustva, pomaže ženama da se razvijaju i napreduju u društvu koje je još uvijek konzervativno i zatvoreno po pitanju poduzetnica. Savjetovanjima, održavanjem edukacija, prezentacijama, poslovnim povezivanjem i umrežavanjem poduzetnika, članstvo u VŽPC ispunjava sva moja očekivanja”, ocijenila je ‘novopečena’ poduzetnica i članica Danijela Petrov.

Uz nju, članica je nedavno postala i mlada Bruna Brkić, vlasnica Centra zdravlja Modus vivendi iz Zagreba.

“Virtualni ženski poduzetnički centar za mene je mjesto gdje sam se udružila s ljudima sličnih ambicija i razmišljanja, te dobila podršku i pokoji savjet u svojim poduzetničkim počecima, razmijenila iskustva i ponešto novo naučila. Centar djeluje kao ozbiljna, ali vrlo prijateljski nastrojena organizacija za podršku, pomoć i promicanje ženskog i poduzetništva uopće. Sastajemo se na mjesečnoj bazi, družimo i razmjenjujemo iskustva te pružamo podršku jedni drugima”, kaže ova mlada poduzetnica i dodaje kako bi lijepo bilo da se unaprijedi školstvo čime bi ono postalo ‘odskočna daska’ mladim ljudima u formativnim godinama, da kroz projekte i praktični rad nauče razmišljati i svoje ideje provoditi u djelo.

“Time bi stekli samopouzdanje, hrabrost i vjeru u sebe te bi se lakše odlučivali na samostalno pokretanje posla. Osim manjka samopouzdanja, ljude često od vlastitog poduzetništva odbija nejasna i komplicirana birokracija, te pomanjkanje financijskih sredstava za poduzetnike početnike”, upozorava mlada poduzetnica Bruna Brkić.

Snagu članstva Virtualnog ženskog poduzetničkog centra pokazat će i Kongres poduzetnica jugoistočne Europe Zagreb, 8. ožujka 2017., pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Sanela Dropulić - v
Dvije najistaknutije

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.