Skip to main content

Nezavisni – politička platforma koja okuplja uspješne hrvatske nezavisne gradonačelnike i načelnike

Od 555 gradova i općina u Hrvatskoj njih 131 vode nezavisni gradonačelnici i načelnici. To je gotovo jedna četvrtina svih hrvatskih gradova i općina (23.6%) i dokazuje da je u Hrvatskoj život moguć i bez postojećih tradicionalnih stranaka. Štoviše, slobodni hrvatski gradovi i općine s nezavisnim čelnicima uspješne su, ugodne i napredne sredine za život i rad.

Nezavisni gradonačelnici i načelnici svakodnevno donose odluke i postupaju na temelju vlastitih uvjerenja, vrijednosti i interesa, štiteći interese svoje sredine i građana. Nezavisnost omogućava objektivnost, integritet i autonomiju političkog djelovanja, što rezultira transparentnijim i vjerodostojnijim političkim procesima.

U slobodnim gradovima i općinama, gdje lokalnu vlast obnašaju nezavisni čelnici, nema prostora za korupciju ili političke diktate iz velike stranačke središnjice. Nezavisni čelnici usmjereni su isključivo prema onima koji su ih i izabrali – svojim građanima.

Važno je istaknuti da biti nezavisan i slobodan u Hrvatskoj nije uvijek jednostavno. Često se takve sredine ignorira ili čak i sabotira. No, zbog toga su postignuti rezultati nezavisnih gradonačelnika i načelnika još i značajniji.

Nezavisni gradonačelnici i načelnici nemaju tipični karijerni put prosječnog stranačkog političara. Umjesto podaničkog penjanja po stranačkoj hijerarhiji, nezavisni čelnici su osobe s uspješnim profesionalnim karijerama izvan politike, koje su u određenom trenutku upravo njihovi sugrađani potakli na politički angažman. U politiku se ne ulazi radi službenog automobila, dnevnica ili fotelje, a po isteku političkog mandata takve osobe se mogu i žele vratiti svojim prijašnjim poslovima. Njihovo obnašanje dužnosti nije koruptivno i nemaju razloga za dodvoravanje ili vraćanje usluga, već im je glavni cilj služiti svojim sugrađanima i učiniti svoju sredinu boljim, ljepšim i ugodnijim mjestom za život.

Uspješni nezavisni gradonačelnici i načelnici provode načela koja jamče dobro upravljanje javnim sredstvima: usmjerenost razvoju, vjerodostojnost, transparentnost, marljivost, samostalnost, otvorenost i upornost. Oni su u neposrednom kontaktu s građanima – svojim biračima koji im se direktno mogu požaliti, iznijeti svoje mišljenje ili prijedlog. Tako se stvara zdrava i funkcionalna životna cjelina.

Nezavisni – politička platforma

Politička platforma Nezavisni okuplja niz nezavisnih gradonačelnika i načelnika koji u svojem upravljanju slijede ideju slobode i nezavisnosti. Njihovo povezivanje i suradnja imaju dva cilja: prvi je da razmjenom iskustava i znanja ostvaruju bolje rezultate u upravljanju svojim sredinama, te da suradnjom i zajedničkim nastupom na području cijele Hrvatske promiču i šire vrijednosti za koje se zalažu.

Drugi cilj proizlazi iz njihovog dosadašnjeg političkog angažmana i opće društvene i političke klime u Hrvatskoj: uspješni nezavisni gradonačelnici i načelnici zapravo su kvalitetni menadžeri koji se u upravljanju svojim sredinama vode načelima marljivosti, mjerljivih rezultata, razvoja, štedljivosti i vjerodostojnosti. Apatija hrvatskih građana najvećim je dijelom uzrokovana korupcijom, nepotizmom, nebrigom za građane, nedostatkom vizije, nepoštenjem i sebičnošću. Bizarni politički eksperimenti – da se za premijera odabere osoba koji ne govori hrvatski jezik ili da za vodeće ili važne pozicije u državi budu imenovane osobe bez ijednog dana stvarnog radnog staža vrijeđaju i demotiviraju građane da vjeruju u promjene na bolje.

Upravo zato su nezavisni gradonačelnici i načelnici, okupljeni u političkoj platformi Nezavisni odlučili hrvatskim građanima ponuditi promjene i razvoj, te u nacionalnu politiku uvesti vrijednosti i načine upravljanja koje godinama uspješno provode u svojim sredinama Politika je racionalno i pošteno upravljanje javnim resursima, razvoj i boljitak svih građana. Uspješni nezavisni gradonačelnici i načelnici su u svojem dosadašnjem radu pokazali i dokazali da znaju voditi politiku na pristojniji i kvalitetniji način. Zato na sljedeće parlamentarne izbore nezavisni gradonačelnici i načelnici izlaze okupljeni u nacionalnu političku platformu Nezavisni.

U proteklih godinu dana oko platforme Nezavisni okupili su se najbolji i najuspješniji hrvatski nezavisni gradonačelnici i načelnici sa željom da koncept slobode i nezavisnosti bude proširen i ojačan u cijeloj Hrvatskoj – kroz sudjelovanje na parlamentarnim izborima u svim izbornim jedinicama.

Ideja nezavisnosti

Glavni politički cilj političke platforme pod nazivom Nezavisni prvotno je bio okupljanje onih političkih snaga koje sudjeluju na lokalnim izborima kako bi si davali međusobnu podršku i ostvarivali što bolji rezultat na županijskoj razini, s ciljem ostvarivanja suradnje sa srodnim političkim platformama.

Istovremeno, koncept slobodnih gradova i općina, odnosno nezavisnih gradonačelnika i načelnika općina snažno se proširio po cijeloj Hrvatskoj, čemu svjedoči i respektabilna brojka od 131 grada i općine u kojima su postojeće tradicionalne stranke u manjini. I ne samo to: nezavisni gradonačelnici i načelnici u svojim su sredinama promovirali ideje nezavisnosti te poštenog i kvalitetnog upravljanja, zbog čega će mnogi kazati da se ondje živi bolje, ljepše i ugodnije negoli u mjestima ‘okovanim’ tradicionalnim strankama. Zašto? Zato što čelnici slobodnih gradova ne moraju slušati naredbe iz stranačkih središnjica, zapošljavati nekvalitetne osobe koje im je nametnuo neki šef stranačke podružnice ili dogovarati mutne poslove u kojima obično najbolje prođe netko tko ima veze u Banskim Dvorima ili na Pantovčaku. Sve to vodilo je ka osnivanju političke stranke Nezavisni, odnosno političke platforme koja okuplja čelnike slobodnih gradova i općina – nezavisne gradonačelnike i načelnike.

O nama