20/10/2017
Home1Marijana Petir zatražila očitovanje ministra poljoprivrede zbog GMO-a

Marijana Petir zatražila očitovanje ministra poljoprivrede zbog GMO-a

Zastupnica Marijana Petir, u povodu informacija kako je Republika Hrvatska na glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje 27. siječnja bila suzdržana u vezi novog prijedloga Komisije koji bi omogućio autorizaciju dvije GMO sorte kukuruza, uputila je dopis ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem je izrazila svoje neslaganje s takvim stavom i zatražila je očitovanje.

“Zanima me razlog zbog kojeg je Hrvatska, koja na svom teritoriju zabranjuje sjetvu GMO sjemena i uzgoj genetski modificirane hrane, ostala suzdržana oko ovog prijedloga i nije glasovala protiv njega“, pitala je Petir ministra Tolušića.

U svom dopisu ona ističe kako su mnogobrojni hrvatski građani, brojne jedinice lokalne uprave, kao i sve županije službenim odlukama na razini predstavničkih tijela izrazile svoj stav protiv GMO-a i svoju potporu dale tradicionalnoj i ekološkoj poljoprivredi.

“Ta politika već je godinama jedna od rijetkih politika oko koje postoji jedinstveni stav i vladajućih i oporbe i taj se stav nije mijenjao do ove odluke“, ističe Petir.

Ona podsjeća kako hrvatska poljoprivreda svoju prednost vidi u visoko očuvanom okolišu u kojem se proizvodi visokokvalitetna hrana tradicionalnim načinom poljoprivrede ili ekološkom proizvodnjom.

“Hrvatska poljoprivreda izgradila je taj imidž mukotrpnim radom poljoprivrednika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji svoju konkurentnost na tržištu u poplavi jeftine nekvalitetne te u posljednje vrijeme i hrane sumnjive zdravstvene ispravnosti koja dolazi iz uvoza mogu ostvariti isključivo visokom kvalitetom i dodatnom vrijednošću proizvoda zbog tradicionalnog i ekološkog načina uzgoja poljoprivrednih proizvoda i prodaje u kratkim lancima opskrbe hranom“, navodi Petir.

U vremenu podijeljenog mišljenja država članica, njezinih predstavnika i zastupnika po ovom pitanju kako u Europskom parlamentu tako i u Vijeću, svaka promjena stava hrvatskih predstavnika može narušiti krhku kompetitivnu prednost domaćih poljoprivrednih proizvođača.

“Svaka promjena stava po mom dubokom uvjerenju protiv je interesa građana Hrvatske i hrvatskih proizvođača. Moram naglasiti kako je moj stav da Hrvatska treba ostati zemlja slobodna od GMO-a u dva navrata (Pisana izjava na temelju članka 136. Poslovnika Europskog parlamenta o europskim regijama bez GMO-ate Inicijativa za proglašenje regije Aple-Adria područjem slobodnim od GMO-a) podržao i gospodin Andrej Plenković, tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu, a danas hrvatski premijer”, ustvrdila je Petir.

U svom odgovoru na upit zastupnice Petir, Ministarstvo poljoprivrede ističe kako su prijedlozi Provedbenih odluka napisani na način da se u Dodatku spomenutih Odluka navodi izuzeće od uzgoja GMO na teritoriju svih država članica koje su prethodno podnijele takav zahtjev. Izuzeće su uz Hrvatsku zatražile Bugarska, Grčka, Francuska, Cipar, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Austrija, Slovenija, Danska, Poljska, Njemačka, Malta, Italija, Litva, dio Belgije (Valonija), Nizozemska i dio Ujedinjenog kraljevstva (Sjeverna Irska, Wales i Škotska).

“To je i razlog zbog kojeg je u ime Republike Hrvatske, kao nadležno tijelo Ministarstvo zdravstva uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede glasovalo suzdržano zbog mišljenja da bi glasovanjem protiv Odluka to značilo da smo i protiv izuzeća od uzgoja GMO na teritoriju RH”, stoji u odgovoru koji je zastupnica Petir dobila iz Ministarstva poljoprivrede.

U Ministarstvu su suglasni sa stavom zastupnice Petir da je u RH zabranjen uzgoj GM usjeva, (bez obzira na konačni završetak procedure donošenja Odluka, koje su upućene na Žalbeno vijeće u EU, jer nije postignut potreban konsenzus) te navode da će kod sljedećeg glasovanja na temu GMO-a Hrvatska glasovati protiv.

Foto: petir.eu

Novi Pravilnik o izb
JU Nacionalni park K

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.