23/10/2017
Home1IZBORI U SRBIJI Što nam se to dogodilo?

IZBORI U SRBIJI Što nam se to dogodilo?

Srpski narod je čini se, uvidio da je Aleksandar Vučić došao na vlast ‘neregularnim’ načinom, ili kako je to nedavno izjavio predsjednik Neovisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović, izjavivši kako prenosi portal Net.hr “da su izbori bili neregularni i prije nego što su raspisani, jer u Srbiji u posljednjih pet godina neprestano traje kampanja protiv svih ljudi koji misle drukčije od vlasti”.

Pune su ulice Beograda i drugih gradova u Srbiji naroda koji prosvjedima konačno izražava svoje nezadovoljstvo onime što je Vučić postao brutalnim rušenjem demokratskih principa Srbije. Prema dijelu javnog mijenja, postao je diktator i izdajnik. Sada su se prosvjednicima pridružili i predstavnici sindikata i vojske i policije. Ne bi bilo čudno da kako se prosvjedi povećavaju, Vučić, kao nekada Milošević odluči na to da izvede bunu protiv naroda. Putem vojske. U tom slučaju građani imaju pravo na obranu. Tada neće biti druge nego izvršiti državni udar. Bolje da tiranin i tako ode, nego da ostane pet godina s apsolutnom vlašću u rukama.

Vučić već putem medija koje kontrolira pokušava diskreditirati prosvjednike pričama o tome kako dobivaju podršku od tko zna koga iz inozemstva. Nastavlja sa širenjem laži o tome da prosvjede organizira opozicija. Dana 03. travnja kod početka prosvjeda u Vojvodini (u Novom Sadu), gdje su se građani organizirali putem društvenih mreža, Radio televizija Vojvodine i novine ‘Dnevnik’ o ovome događaju nisu dale nikakav izvještaj, kako piše Novi list. To pokazuje koliko Vučić utječe na medije.

Opozicija jest viđena na prosvjedima, ali oni ih nisu sigurno organizirali. Ovo je protest naroda Srbije! I on neće imati druge opcije nego da to prihvati i ode. Ne učini li to, u Srbiji ćemo gledati tenkove na ulicama koji će ići na svoje građane. Tada će biti moguće uključivanje međunarodne zajednice i Srbi će imati šansu skinuti ga sa vlasti okupiranjem Narodne skupštine.

Maja Gojković, predsjednica Skupštine, također mora otići. To i jest jedan od zahtjeva prosvjednika. Ona je po svemu podložna Vučićevim individualnim odlukama, a ne narodnim kritikama. Takva osoba ne može voditi parlament. Apel koji građani šalju jest upravo taj da se sve odvije mirno i da se reguliraju ili novi izbori ili da Vučić odstupi jer u protivnom moglo bi doći do teških nemira na ulicama. Sa druge strane, uspije li ih Vučić ušutkati, to će biti konačni dokaz diktature. Vjerojatno će proći neko vrijeme, kao i kod Miloševića, ali na koncu, doći će ipak do poticanja nereda i biti će izvršen državni udar. Tada Vučić, koji je izdao Srbiju više neće možda moći niti izvući ‘živu glavu’ iz Srbije. To je čovjek koji je sve prodao kako bi se dokopao apsolutne vlasti. Želi postati monarh kojem nitko neće moći ništa. Na svu sreću, Srbijanski narod je to prozreo, i krenuli su putem kojim bi trebali krenuti svi građani, svake države, kada vide što im se radi od strane politike.

Ovdje u Hrvatskoj se to vjerojatno nikada neće dogoditi. Nakon što je ovako ekspresno izglasan ‘Lex Agrokor’ i nakon svega što stoji iza priče ‘Todorić’, mase u drugim zemljama bi vjerojatno već zapalile sam Agrokor, ako ne bi tada, onda bi već onoga trenutka kada ih se počinje udarati u glavu i ispirati im mozak molbama da sad oni, građani spase Agrokor. Nevjerojatno!

Pouka iz Srbije jest ta da jedan čovjek ne može uništavati narod. U Hrvatskoj nas očito više ljudi, više moćnika itekako može. Žalosno jest gledati to što sve ostaje na tome. Nema otpora niti dignutog glasa. Što nam se to dogodilo?

Ivan Popović

Fotografija: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

FOLLOW US ON:
Zagrepčani sudjelov
Tradicionalna kopriv

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.