20/09/2017
Home1Grad Lipik postaje hrvatska prijestolnica poduzetništva

Grad Lipik postaje hrvatska prijestolnica poduzetništva

Grad Lipik među rijetkim je gradovima u Hrvatskoj koji iz godine u godinu bilježi rast udjela poslovnih aktivnosti poduzetnica i poduzetnika u BDP-u grada. Posebno ohrabruje činjenica kako se mnogi mladi ljudi, nakon srednjoškolskog i fakultetskog obrazovanja odlučuju otvarati vlastite tvrtke i obrte. Na taj način ne samo da osiguravaju svoje radno mjesto, nego ne žele otići iz Hrvatske u potrazi za boljom sutrašnjicom.

Uz titulu Grad – prijatelj poduzetnika i obrtnika, te titulu Grad – prijatelj ženskog poduzetništva, Grad Lipik je zahvaljujući brojnim mjerama, poticajima i subvencijama iz dana u dan pokazao koliko živi za svoje poduzetništvo, poduzetnike i sve one koji će to tek biti.

Kako bi pojačali još više napore koje lokalna samouprava ulaže u pravcu poticanja razvoja poduzetništva, posebice među mladima, ženama te teško uposlivim kategorijama nezaposlenih osoba, Grad Lipik u suradnji s Virtualnim ženskim poduzetničkim centrom te Razvojnom agencijom Lipika, od 28. ožujka do 17. svibnja 2017. kreće s proljetnim ciklusom edukacijama. Edukacije su u cijelosti besplatne za sve sudionike, a financiraju se iz proračuna Grada Lipika, te će obrađivati nekoliko aktualnih tema iz dijapazona poslovnog zanimanja budućih i sadašnjih poduzetnika.

“Nakon puno aktivnosti koje radimo za naše poduzetnice i poduzetnike na području Lipika, uključivanje u ovaj projekt bio nam je normalan slijed aktivnosti. U našoj gospodarskoj zoni svi su prostori popunjeni, imamo status grad prijatelj poduzetnika i obrtnika, brojne subvencije dajemo našim poduzetnicima, organiziramo brojne edukacije za naše poduzetnike, pa je sasvim logičan korak bio da krenemo još intenzivnije podupirati poduzetništvo i kroz edukacije. Ovaj je projekt idealan za poticaj svima u poduzetništvu, posebice žena kojih je na području Grada Lipika više od 40 posto”, istaknuo je Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika u povodu početka provedbe projekta besplatnih edukacija na današnjem predstavljanju besplatnih edukacija za poduzetnike i sve one koji će to tek postati. Time je naglasio da bez imalo zadrške lokalna uprava i samouprava kojoj je na čelu želi biti hrvatska prijestolnica poduzetništva, a konkretnim djelima to pokazuje i pokazivat će svima koji privređuju na realnom tržištu.

Gradonačelnik Lipika naglasio je kako grad kojemu je na čelu ima sudbinu sredine potekle iz Domovinskog rata, koji je ostavio velikog traga na gospodarstvu, ali nikako i na naporima u njegovom oživljavanju i poticanju.

“Mi imamo odlične poduzetnike, koji su naša perjanica u stvaranju radnih mjesta, a naša gradska uprava čini sve da im to omogući. U četiri godine stalnog djelovanja na jačanju poduzetništva, kroz cijeli niz mjera, to smo i pretvorili u učinkovitu stvarnost. Edukacije su samo jedan dio tih napora i radujemo se svima koji će ih iskoristiti za svoje bolje poduzetništvo”, komentirao je Vinko Kasana, gradonačenik Lipika.

Edukacije za poduzetnike će se baviti temama poput motivacije na poduzetništvo, upoznavanja trendova na tržištu, te kako uspješno pozicionirati proizvode i usluge na tržištu, usmjeriti pozornost poduzetnika na kvalitetnu prezentaciju svojih poslovnih aktivnosti, kao i upoznati s trendovima budućnosti, uz osnove računovodstva i pisanja projekata za EU fondove, digitalni marketing i komunikaciju, te unapređenje prodajnih tehnika, prijeko potrebnih svakom poduzetniku. Potporu u provedbi pruža i Razvojna agencija Lipika na čelu s direktorom Dejanom Iličićem.

“Cijeli je niz postojećih i novih subvencija, poticaja i mjera kojim jačamo poslovanje sadašnjih, ali i budućih poduzetnika i poduzetnica. Posebno nas raduje razvoj poduzetništva u mladih ljudi, ali i ulaganje sredstava iz gradskog proračuna u proizvodne programe poduzetništva. Naša Razvojna agencija usmjerena je i povlačenju sredstava iz EU fondova, te gotovo da nema projekta za kojeg nismo i dobili sredstva, a veliki dio njih bit će usmjeren za poticanje poduzetništva”, ocijenio je Dejan Iličić, direktor LIRA-e – Razvojne agencije grada Lipika.

O važnosti edukacija za poduzetnike, posebice one koji dolaze iz srednjih škola i s fakulteta, govorio je mladi poduzetnik Fran Poštenjak iz Jastrebarskog, koji iako još studira ima svoju tvrtku. Ovaj prvi hrvatski doktor za drveće svoju je egzistenciju usmjerio prema poduzetništvu, te nakon brojnih edukacija stekao potreba znanja da u njemu i uspije.

Voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra, Sanela Dropulić, naglasila je problem što u hrvatskom obrazovnom sustavu rijetko postoji programi izobrazbe za poduzetništvo i specifične okolnosti poslovanja na realnom tržištu čime su edukacije prijeko potrebne.

“Stručni predavači Virtualnog ženskog poduzetničkog centra koji su i sami poduzetnici s bogatim poslovnim iskustvom pripremit će polaznike za brojne izazove tržišta, od trenutka kada se sa svojim proizvodima i uslugama nađu na njemu, ali i ako imaju svoj poduzetnički projekt već godinama. Naš program edukacija uključuje teme poput izrade poslovnog plana, poslovanja u cloudu, kvalitetne prezentacije poduzetničkih usluga i proizvoda na tržištu, prodajne tehnike, brandiranje, izgradnju vizualnog identiteta, osnove marketinga i odnosa s javnošću, važnost digitalnog komuniciranja, kako povlačiti sredstva iz EU fondova, važnosti kreativnosti u poduzetništvu i još mnoge druge prilagodljive potrebama svake poduzetnice i one koje će to tek biti”, nabrojala je voditeljica Virtualnog ženskog poduzetničkog centra.

Prva besplatna edukacija za poduzetnike bit će održana 28. ožujka, a posljednja u proljetnom ciklusu 17. svibnja 2017.

EDUKACIJE ĆE SE PROVODITI U Multikulturalnom centru, Slavonska 47, Lipik od 09:00 do 13:00 sati
sljedećim terminskim rasporedom i prema sljedećim temama edukacija:

• 28. ožujka 2017. – Ja (ne)mogu biti poduzetnik! – četiri školska sata
• 05. travnja 2017. – Od ideje do realizacije – tko su moji klijenti i kupci – četiri školska sata
• 11. travnja 2017- Trendovi budućnosti – danas predviđamo, da sutra djelujemo – četiri školska sata
• 28. travnja 2017 – Kvalitetnom prezentacijom sebe i svog poduzetništva do željenog poslovnog uspjeha
• 05. svibnja 2017 – Osnove poslovnog procesa – računovodstvo, kadrovski potencijali, digitalni marketing, web i grafički dizajn – vizualno brendiranje, prava pomoć i nedoumice, EU projekti
• 17. svibnja 2017 – Ja sam prodajni čarobnjak – edukacija koja unapređuje sales tehnike (EVAULACIJA EDUKACIJA , PODJELA CERTIFIKATA)

Prijave za sudjelovanje na besplatnim edukacijama u Lipiku za poduzetnike i sve one koji će to tek biti obavljaju se:

Tel/Fax | +385 (0)34 422 380; e-mail | lira@lipik.hr; info@poduzetnica.hr.

Grad Lipik, arhivska fotografija (foto: Anđelko Banović; 034portal.hr)

FOTO Na Svjetski dan
FOTO Segway City Tou

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.