20/10/2017
Home1FOTO Destinacija ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’ Europska destinacija izvrsnosti za 2016/2017 godinu

FOTO Destinacija ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’ Europska destinacija izvrsnosti za 2016/2017 godinu

Destinacija ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’ pobjednik je nacionalnog izbora za EDEN ( (Europsku destinaciju izvrsnosti) za 2016./2017. godinu na temu ‘Kulturni turizam’, kojega je provodila Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Posljednji krug ocjenjivanja, kako stoji u priopćenju HTZ-a, u sklopu kojeg se birao nacionalni pobjednik ovogodišnjeg izbora, održao se u Međimurju. Uz destinaciju ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’, za ovu laskavu titulu tako natjecale su se i destinacije ‘Grad Đakovo – općina Gorjani’, ‘Ruralne Konavle’, ‘Smiljan – Gospić’, te destinacija ‘Zagorje – bajka na dlanu’.

Iako su sve destinacije finalisti uložile veliki trud u kvalitetno predstavljanje potencijala i proizvoda svoje kulturne, ali i druge turističke ponude, Povjerenstvo je donijelo jednoglasnu odluku kako upravo destinacija ‘Vukovar – Vučedol – Ilok’ zadovoljava sve uvjete i kriterije zadane od strane Europske komisije, koja je projekt EDEN pokrenula 2006. godine s ciljem stvaranja europske mreže najljepših destinacija održivog turizma te promoviranja novih netradicionalnih i turistički manje razvijenih destinacija.

Hrvatske EDEN destinacije

Prvi nacionalni pobjednik EDEN-a, 2006./2007. godine, kada je tema bila ‘Turistička destinacija na ruralnom području’, bio je Sveti Martin na Muri, a godinu kasnije pobjedu je odnio Đurđevac – grad Picoka za temu ‘Turizam i lokalna nematerijalna baština’. Slijedila je pobjeda Nacionalnog parka Sjeverni Velebit za ‘Turizam i zaštićena područja’, odnosno pobjeda grada Nina godinu poslije na temu ‘Turizam uz vode’. Za 2010./2011. godinu nacionalnim pobjednikom je proglašena Pustara Višnjica za temu ‘Turizam i prenamjena fizičkih lokaliteta’, da bi godina nakon toga bila namijenjena promidžba EDEN projekta i EDEN destinacija. Nacionalni izbor nastavljen je 2012./2013. godine na temu ‘Pristupačan turizam’, a nacionalnim pobjednikom proglašena je Stancija 1904, Svetvinčenat. Godine 2013./2014. nacionalnim pobjednikom proglašena je destinacija Gornje Međimurje na temu ‘Turizam i lokalna gastronomija’.

Vedran Morin

Fotografije: Vjeran Petrović / Hrvatska turistička zajednica

 

Digitalnom transform
Bolje plaćeni posao

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.