23/09/2017
HomePARTNERIVirtualni ženski poduzetnički centarDisciplina i ženska sistematičnost pridonose uspjehu u poslovanju

Disciplina i ženska sistematičnost pridonose uspjehu u poslovanju

Početkom iduće godine u Hrvatskoj se pokreće prvi Ženski poduzetnički virtualni centar – poduzetnica.hr, koji će kao platforma u digitalnom svijetu samozaposlenim poduzetnicama osigurati informacije, savjete i pomoć za uspješno poslovanje.

Već u ožujku Udruga Zagrebinfo organizirat će prvi Kongres samozaposlenih žena poduzetnica kojim se želi osigurati razmjena iskustva, znanja, uspostava poslovnih kontakta, ali i potaknuti žene na veći poduzetnički angažman u hrvatskom gospodarstvu.

“Nezaposlenost žena iznad 40 u zadnjih nekoliko godina rezultiralo je u Hrvatskoj, a osobito u Zagrebu trendom samozapošljavanja. Prema podacima Eurostata od 2010. do danas, od ukupnog broja zaposlenih žena u Hrvatskoj, čak 11 posto su samozaposlene poduzetnice. O porastu ženskog samozapošljavanja govori i činjenica da 2010. godine na jednu ženu u hrvatskom poduzetništvu dolazilo je 2,6 muških poduzetnika, a danas na jednu samozaposlenu ženu dolazi 1,9 muških poduzetnika. No, još uvijek su žene poduzetnice na margini razumijevanja, medija, društva i institucija“, rekla je na konferenciji za novinare Sanela Dropulić, samozaposlena poduzetnica, voditeljica virtualnog Ženskog poduzetničkog centra. Smatra kako će virtualni Ženski poduzetnički centar i kongres promijeniti situaciju i da će samozaposlene poduzetnice dobiti poziciju kakvu zaslužuju u hrvatskom društvu.

Na kongresu će sudjelovat i vlasnica tvrtke Magis tim d.o.o., Janja Pavetić, koja sa samo 24 godine ima uspješnu poduzetničku karijeru.

“Vodeći smo trend za sve vrste zidnih dekoracija, uređenje interijera, radimo zidne naljepnice, tapete. Dostupni smo u 26 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj u 11 salona namještaja. Preko web shopa prodajemo 10 tisuća naljepnica po Hrvatskoj. Imamo ugovore s desetak arhitekata, dizajnera interijera, a pokrenuli smo portal magis.com. U taj posao krenula sam s velikim entuzijazmom i drago mi je biti poduzetnica u Hrvatskoj te pokazati da se može stvoriti jedna izuzetna priča“, rekla je Janja Pavetić. Istaknula je da podržava kongres te se nada kako će svojim uspješnim primjerom potaknuti i druge samozaposlene poduzetnice da uspiju.

Jedna od uspješnih mladih žena je i doktorica dentalne medicine, Kristina Horvat, koja je zaposlena u stomatološkoj ordinaciji Balenović, prvoj privatnoj stomatološkoj praksi u Hrvatskoj.

“Timu stomatološke ordinacije Balenović sam se pridružila prije nekoliko godina i na to sam izuzetno ponosna. U javnom sektoru nisam tražila posao, a u ordinaciju Balenović me je privuklo poticajno radno okruženje. Smatram da u privatnoj praksi mogu u potpunosti ostvariti svoje želje i ambicije kao stomatolog , a poslodavac me je podržao kroz stalna stručna usavršavanja u zemlji i inozemstvu“, rekla je Kristina Horvat.

Po riječima ravnateljice Plavog ureda – Poduzetničkog centra Zagreb, Tamare Didak, žene u posao ulaze s velikim entuzijazmom, a Plavi ured pomaže poduzetnicima savjetima, informacijama i edukacijom.

“Od 10. ožujka do danas zabilježeno je 1200 polaznika seminara, a 748 su žene. Veliki je interes, Zagrepčani žele učiti poduzetničke vještine i sudjeluju u projektima koje pokrećemo. Među njima je i potpora za samozapošljavanje i od srpnja do danas podijeljeno je 77 potpora za samozapošljavanje, odnosno 25 tisuća kuna što nije puno, ali znači za početak. Od tih 77 potpora 39 žena ih je dobilo“, rekla je Tamara Didak.

Podršku poduzetnicima pa i samozaposlenim ženama pruža tvrtka Orbitus Mreža d.o.o. koja se bavi razvojem određenih proizvoda iz financijskog, trgovinskog i uslužnog sektora. Poduzetnicima tvrtka omogućava da svoje vještine bolje iskoriste uz upotrebu informatičkih alata.

U razgovoru za naš portal, vlasnik tvrtke Orbitus Mreža d.o.o., Ivan Trcak, rekao je kako smatra da su žene poduzetnice izuzetno proaktivne i kreativne, a ono što nedostaje muškim poduzetnicima je upravo proaktivnost i disciplina. Istaknuo je kako disciplina i ženska sistematičnost pridonose uspjehu u poslovanju te smatra da se više žena treba upustiti u poduzetništvo.

“Od ideje da otvore svoju firmu do realizacije ženama je potrebno vremensko razdoblje od pet godina. Privredna banka želi prepoznati promišljanja samozaposlenih žena poduzetnica i podržati ih kroz sustav proizvoda, a u tom smislu pregovaramo s drugim bankama s kojima želimo osigurati adekvatne linije koje će pratiti žensko poduzetništvo. No, nije nužno osigurati samo povoljniju kamatnu stopu, za nas žensko poduzetništvo znači puno više. Prvenstveno se misli na pružanje edukacije i potrebne pomoći kroz neka usmjeravanja”, rekao nam je Zoran Kureljušić, izvršni direktor sektora za marketing malih poduzetnika Privredne banke Zagreb.

Ivana Vranješ

Milan Bandić: Žene

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

LEAVE A COMMENT