23/10/2017
Home1Da mogu birati, zaposleni bi radije primali bruto plaću i sami plaćali doprinose

Da mogu birati, zaposleni bi radije primali bruto plaću i sami plaćali doprinose

Razlika između neto plaće i ukupnog iznosa koji poslodavac plaća po zaposleniku prilično je visoka. Oni koji znaju koliko iznosi njihova bruto plaća, sigurno su se barem jednom zapitali bi li sami pametnije od države upravljali tim novcem.

Portal MojPosao proveo je anketu na više od 1200 ispitanika, te istražio bi li radije primali neto ili bruto plaću.

Velika većina ispitanika, njih 74%, željeli bi primati bruto plaću i sami uplaćivati doprinose. Briga za mirovinu glavni je razlog tome.

“Nisam siguran da ću dobivati mirovinu i moram se sam osigurati”, kaže jedan ispitanik.

“Sam bih uplaćivao doprinose koje ja odaberem, a ne koje je odabrala država. U suprotnom, nema smisla uplaćivati doprinose”, dodaje drugi.

“Svatko neka sam bira koliko će plaćati kakvo zdravstveno osiguranje i mirovinske doprinose, a poreze neka nam ionako sami uzmu čim mi plaća sjedne na račun, ali onda ću barem vidjeti koliko sam ukupno novca dobio jer, sve je to moj prihod“, objašnjava jedan od ispitanika.

Neto plaću, kao i do sada, željelo bi primati svega 26% ispitanika. Oni smatraju da je bilo kakva druga praksa ‘put u probleme’.

“Kakav bruto? Ljudi i ovako ne podmiruju uredno svoje obaveze, a s ovim bi sami sebe doveli u propast“, smatra jedan od ispitanika.

Naslovna fotografija: gobankingrates.com

FOLLOW US ON:
Uručene diplome pol
Solidarna ekološka

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.