20/10/2017
HomeVIJESTIHrvatskaBoris Mikšić darovao najpoznatiju svjetsku tehnologiju za obnovu vukovarskog Vodotornja

Boris Mikšić darovao najpoznatiju svjetsku tehnologiju za obnovu vukovarskog Vodotornja

Cortec korporacija u vlasništvu Borisa Mikšića s gradonačelnikom Grada Vukovara, Ivanom Penavom, potpisala je u četvrtak, 22. prosinca, ugovor o donaciji sredstava za obnovu vukovarskog Vodotornja.

2016-12-20-vukovar-dsc_0181-m

Na inicijativu Borisa Mikšića, njegova tvrtka Cortec donirat će potrebne količine proizvoda za sprječavanje korozije armirano-betonske konstrukcije vukovarskog Vodotornja prema glavnom projektu – Memorijalno spomen obilježje Domovinskog rata “Vodotoranj Vukovar“. S obzirom kako Mikšić nije mogao biti prisutan u Vukovaru, u njegovo ime ugovor je potpisao Ivan Rogan, direktor tvrtke CorteCros, koja je članica svjetske Cortec grupacije. Vrijednost donacije procjenjuje se na gotovo 300.000 kuna.

Cortec će za obnovu simbola grada Vukovara donirati svjetski poznatu MCI tehnologiju, koja na revolucionaran način produžuje životni vijek betonskih konstrukcija. Ova tehnologija zaštite armiranobetonskih konstrukcija, najbolja je tehnologija ove vrste u svijetu i sačuvat će vukovarski Vodotoranj kao spomenik patnje i junaštva hrvatskog naroda za buduće generacije. MCI tehnologija korištena je za gradnju i sanaciju najpoznatijih svjetskih građevina kao što su zgrada Pentagona, Empire State Building u New Yorku i najviša zgrade na svijetu Burj Khalifa. Osim donacije, Boris Mikšić najavljuje i pokretanje nove tvornice u Slavoniji.

Proizvod pod nazivom MCI-2020 koji je doniran Vukovaru bio je primijenjen za sanaciju Pentagona poslije terorističkih napada 11. rujna i taj projekt je osvojio prvu nagradu za rehabilitaciju infrastrukture u SAD-u od međunarodnog strukovnog društva za sanaciju betonskih struktura. Ova tehnologija primjenjuje se u cijelom svijetu za gradnju i sanaciju nepoznatijih svjetskih građevina kao što su Empire State Building u New Yorku i Burj Khalifa u Dubaiju.

Boris Mikšić je su svojoj dugačkoj karijeri na čelu Cortec korporacije sudjelovao u brojim projektima, kako humanitarnim tako i ostalim, ali kako je sam naglasio donacija Vukovaru ima za njega posebnu težinu i važnost.

“Za mene je ovo je vrlo emotivan trenutak. Vukovar kao herojski grad i simbol hrvatskog otpora i zajedništva zauzima posebno mjesto u srcu svakog građanina. Ponosno darujem ovu tehnologiju gradu Vukovaru koja će sačuvati spomenik patnje, ali i nevjerojatne hrabrosti za buduće generacije. Neka nas obnovljeni vodotoranj koji je opstao unatoč strahoti ratnog razaranja uvijek podsjeća da se takvo zlo više nikad ne ponovi. Zajedno gradimo mir i uspješnu Hrvatsku za našu djecu i generacije koje dolaze“, poručio je Boris Mikšić.

Naime, osim investiranja u politiku, kulturu, znanost i diplomaciju želio je konkretnim primjerom dokazati kako su investicije u poslovne projekte itekako isplative na hrvatskom tlu. Njegova tvornica EcoCortec u poslovnoj zoni Belog Manastira odlično posluje već 10 godina te najavljuje gradnju još jedne tvornice na istoj lokaciji.

Predsjednici uručen

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.