20/10/2017
Home1Bolje plaćeni posao izvan struke? 69% ispitanika kaže ‘da’

Bolje plaćeni posao izvan struke? 69% ispitanika kaže ‘da’

Današnji stil života povezan s konceptom cjeloživotnog učenja utječe na češće mijenjanje posla, pa čak i kad nije riječ o poslu u struci. Bi li građani prihvatili posao izvan struke ukoliko su financijski uvjeti bolji ili se drže posla u struci, istražio je EduCentar na više od 820 ispitanika.

Čak 69% ispitanika radije bi prihvatilo bolje plaćen posao izvan struke, a svoje su odgovore potkrijepili komentarima.

“Kada odabiremo struku, bilo pri upisu u srednju školu ili na fakultet, premladi smo da bi znali što želimo raditi u životu. Rijetki su oni koji s nepunih 18 godina pronađu zanimanje za cijeli život. Možda tijekom faksa shvatimo da želimo raditi nešto izvan struke. Ako je dobro plaćeno, zašto ne? Ionako danas ljudi češće mijenjaju zanimanja i rade na nekoliko različitih pozicija tijekom radnog vijeka“, ističe jedna ispitanica, dok se drugi nadovezuju ističući da je posao izvan struke sasvim u redu ‘ako radimo ono što volimo’.

S obzirom na stanje ekonomije i gospodarstva u Hrvatskoj, mnogi se komentari odnose upravo na novac pa tako ispitanici komentiraju kako se ‘sve da naučiti, a novac nam svima treba’ i da ‘veća plaća znači i veće mogućnosti’.

Osim toga, neki navode i kako je ‘bitno zaraditi i moći živjeti od rada, a ne biti ponosan na posao u struci i živjeti s roditeljima jer drukčije ne možeš’.

Da novac ipak nije glavni pokretač smatra nekolicina ispitanika.

“Nova saznanja i iskustva su uvijek dobro došla, a bolje plaćen posao je samo bonus”, kaže jedan od ispitanih.

Tek 31% ispitanika bi uvijek odabralo struku, a ovi ispitanici navode da ‘nema smisla raditi nešto drugo ako te posao u struci ispunjava.’

Mnogi ispitanici vjeruju da se, bez obzira na trenutno stanje, trud i rad isplate.

“Nije uvijek sve u novcima. Ako nešto volim raditi, napredovat ću kad tad i postoji šansa da na sadašnjem poslu zaradim više”, kaže ispitanik.

Na sličan način razmišljaju i drugi pa zaključuju da će se ‘dokazati u struci i zaslužiti povišicu.’

U konačnici, ‘bitno je raditi posao koji volite, bez obzira na financijske uvjete’, tvrde ispitanici.

Maja Mahovlić

Naslovna ilustracija: theartofcharm.com

FOLLOW US ON:
FOTO Destinacija 'Vu
Filmovi 'Goran' i 'N

morin.vedran@gmail.com

Opće-informativni portal neovisnoga novinarstva

NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.